Στο Παρίσι αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, στην οποία η κατάσταση είναι απελπιστική για τους αμάχους.

Στη γαλλική πρωτεύουσα μεταβαίνει ισραηλινή αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο Νταβίντ Μπαρνέα.

Μάλιστα, την Πέμπτη (22/2) ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ βρισκόταν στο Ισραήλ, έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου είχε επίσης μεταβεί αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Σχέδιο που συζητήθηκε στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου προέβλεπε παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες και απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Γύρω στους 250 ανθρώπους είχαν απαχθεί και οδηγηθεί στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν από τη Λωρίδα της Γάζας επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και για περίπου 30 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 ομήρων με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε εκεχειρία που επετεύχθη στα τέλη Νοεμβρίου.