Ιστορία γραφεί η συνεργασία της Alaska Airlines με την ZeroAvia, καθώς δημιούργησε το μεγαλύτερο αεροσκάφος παγκοσμίως, το οποίο θα κινείται με κινητήρα υδρογόνου, δίνοντας νέα δυναμική στις πτήσεις μηδενικών εκπομπών.

Η ZeroAvia έκανε επίσης το ντεμπούτο της στο πρωτοποριακό της σύστημα αρθρωτών ηλεκτροκινητήρων πολλών μεγαβάτ σε μια διάταξη πρωτότυπου 1,8 MW στην εκδήλωση, που αποδείχθηκε με περιστροφή έλικας στη συσκευή δοκιμών εδάφους HyperTruck 15 τόνων της ZeroAvia.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την καινοτομία της αεροπορίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alaska Airlines, Ben Minicucci, συμπληρώνοντας ότι «η Alaska Airlines έχει ορίσει ένα ταξίδι πέντε μερών για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μακροπρόθεσμα, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί μόνοι. Απαιτούνται νέες τεχνολογίες για να γίνει αυτό το μέλλον δυνατό και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ZeroAvia».

«Η επίδειξη αυτού του αεροσκάφους κατά την πτήση θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο Val Miftakhov, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ZeroAvia. «Η έναρξη αυτού του προγράμματος μας θέτει σε καλό δρόμο για μια δοκιμαστική πτήση του χρόνου και επιταχύνει την πρόοδό μας προς το μέλλον της πτήσης μηδενικών εκπομπών για την Alaska Airlines και για τον κόσμο γενικότερα».

Οι πρόσφατες εξελίξεις της ZeroAvia ανοίγουν το δρόμο για μια πιθανή πτήση του Q400, αλλά καταδεικνύουν και την ταχεία πρόοδο προς την πιστοποίηση του συστήματος πρόωσης ZA2000. Η ZeroAvia έχει ήδη επιδείξει ένα ιστορικό ρεκόρ δοκιμών πτήσης για πρώτη φορά στον κόσμο. Τον Ιανουάριο, η ZeroAvia πέταξε ένα αεροσκάφος 19 θέσεων με τον πρωτότυπο υδρογόνο-ηλεκτρικό κινητήρα 600 kW (ZA600).

Ο υδρογόνο-ηλεκτρικός κινητήρας της ZeroAvia χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύσιμο υδρογόνου, πριν χρησιμοποιήσει αυτή την ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει ηλεκτρικούς κινητήρες που περιστρέφουν τους έλικες του αεροσκάφους. Το πιστοποιημένο σύστημα ZA2000 θα περιλαμβάνει κυψέλες καυσίμου PEM υψηλής θερμοκρασίας της ZeroAvia και αποθήκευση υγρού καυσίμου υδρογόνου, αναπόσπαστα στοιχεία για την παροχή της απαραίτητης ενεργειακής πυκνότητας για εμπορικές λειτουργίες μεγάλων περιφερειακών στροβιλοκινητήρων.

Η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει μια τεχνική συνεργασία με την De Havilland του Καναδά, τον αρχικό κατασκευαστή της οικογένειας αεροσκαφών Dash 8 για να επιτρέψει την ανταλλαγή δεδομένων και τεχνογνωσίας με το πλαίσιο του αεροσκάφους.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσιγκτον Τζέι Ίνσλι δήλωσε: «Η πολιτεία μας έχει μια πλούσια ιστορία ηγετικής θέσης στην αεροδιαστημική και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας τεχνολογικής επανάστασης σε πτήσεις μηδενικών εκπομπών.

Μέσω της καινοτομίας και των συνεργασιών όπως αυτή που αποδεικνύεται σήμερα, μπορούμε βοηθήστε να γράψετε το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της αεροπορίας εδώ στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον».