Ο Κάρλος Καρβαλιάλ εδώ και ώρες βρίσκεται στην Αθήνα και όλα δείχνουν πως θα είναι ο επόμενος προπονητής του Ολυμπιακού, διαδεχόμενος τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Πορτογάλος, του οποίου η επιλογή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Πέδρο Άλβες που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διαιτητή, ξεχωρίζει για την προσαρμοστικότητά του και τη μη δογματική του προσέγγιση.

Σύμφωνα με τα πορτογαλικά ΜΜΕ, ο Καρβαλιάλ, ο οποίος ήταν άνεργος μετά το πέρασμά του από την ισπανική Θέλτα, αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο ως το 2025 και να πιάσει δουλειά άμεσα, ακόμη και σήμερα Τρίτη (5/12).

Η δεύτερη φορά στην Ελλάδα

Ο 58χρονος Πορτογάλος τεχνικός θα εργαστεί για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν τον Μάιο του 2008 όταν ανακοινώθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης. Τότε ήταν ένας ανερχόμενος προπονητής, αλλά παρέμεινε στον πάγκο των Αρκάδων για μόλις δέκα ματς με τη διοίκηση του κλαμπ να τον απολύει.

Αυτό που υπογράμμισε ο ίδιος σε μετέπειτα συνεντεύξεις του είναι πως άργησε να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού στην Ελλάδα και είχε υποσχεθεί: «Δεν θα κάνω αυτά τα λάθη στο μέλλον, γιατί πλέον ξέρω το ποδόσφαιρο εδώ και το σύστημα».

Οι εμπειρίες, η άμεση επαφή και το «γεμάτο» βιογραφικό

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ μιλάει πέντε γλώσσες και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολυπολιτισμικά αποδυτήρια όπως αυτά του Ολυμπιακού. Επιπλέον, έχοντας συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες από πολλά πρωταθλήματα γνωρίζει να διαχειρίζεται πρόσωπα και καταστάσεις, αν και το σημαντικότερο είναι πως φαίνεται ότι θα έχει ισχυρή υποστήριξη από τον Πέδρο Άλβες.

Τα πρώτα βήματά του τα έκανε το 1998 στην Εσπίνιο, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τον πάγκο των Φρεαμούντε, Ντεπορτίβο Άβες, Λεϊσόες, Σετούμπαλ, Μπελενένσες, Μπράγκα, Μπέιρα-Μαρ, Μαρίτιμο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπεσίκτας, Μπασακσεχίρ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Σουόνσι, Ρίο Άβε, Μπράγκα (ξανά), Αλ Γουάχντα και Θέλτα.

Όλα όσα έχει αποκομίσει από τα 25 χρόνια πορείας του στους πάγκους και 21 διαφορετικές ομάδες του δίνουν τη δυνατότητα να θεωρείται εξπέρ στην ανάληψη ομάδων μεσούσης της περιόδου και να τους δίνει κατεύθυνση. Το ίδιο έκανε και με την Θέλτα. Την ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2022 κι έφυγε τον Ιούνιο του 2023 αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να κρατήσει στην La Liga.

Εκεί την επιλογή του έκανε ο Λουίς Κάμπος που λειτουργεί ως εξωτερικός σύμβουλος της Θέλτα, ενώ παράλληλα είναι και σύμβουλος της διοίκησης της Παρί Σεν Ζερμέν.

Η προσαρμογή

Ο 58χρονος τεχνικός δεν είναι «παντρεμένος» με ένα στιλ. Ναι μεν του αρέσει οι ομάδες του να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο και να κυριαρχούν, αλλά αυτό εξαρτάται από το βεληνεκές του κλαμπ που εργάζεται και κυρίως από το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του. Στον Ολυμπιακό υπάρχει η απαίτηση αφενός, αλλά και τα εργαλεία αφετέρου προκειμένου να παρουσιάσει ένα θεαματικό σύνολο.

Το πώς θα επιχειρήσει να φτάσει σε αυτό θα φανεί, αλλά δεν είναι από εκείνους που εφαρμόζουν δογματικά ένα σύστημα ή μια μέθοδο παιχνιδιού. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορούν να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που ψάχνει και στη διάρκεια της καριέρας του έχει χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά διαφορετικά συστήματα. Για παράδειγμα, στην Μπράγκα με την οποία πέτυχε πολλά λειτουργούσε με 3-4-3 και άλλες παραλλαγές με τρεις ή και πέντε αμυντικούς. Στην Θέλτα, που ήταν η τελευταία στάση του εφάρμοσε το 4-4-2.