Συνολικά 9 αλλαγές, στο περιβόητο manual για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, φέρνει η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. μετά την τηλεδιάσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με πάνω από 2.500 αστυνομικούς. Η διαταγή υπό τον τίτλο «ενέργειες ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» έχει φτάσει ήδη σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της χώρας και τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Σημαντική αλλαγή είναι ότι στο εξής «σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας θα ορισθεί ανώτερος Αξιωματικός στον βαθμό τουλάχιστον του Αστυνομικού Υποδιευθυντή (μετά αναπληρωτή) για την παρακολούθηση / συντονισμό – καθοδήγηση ενεργειών, οι οποίες αφορούν στις περιπτώσεις/περιστατικά/υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας». Προβλέπεται επίσης μεγαλύτερη εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών καθώς «σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που χειρίζεται το οικείο Α.Τ., ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται της υποθέσεως, επικοινωνεί με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της κατά τόπο αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας προς υποβοήθηση του έργου του και ενημερώνει τον Διοικητή της Υπηρεσίας, ο οποίος σε περίπτωση αυτόφωρης διαδικασίας θα είναι παρών».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας «λαμβάνεται μέριμνα από τον ως άνω ορισθέντα ανώτερο Αξιωματικό για την εξασφάλιση ασφαλούς χώρου διαμονής έως ότου ολοκληρωθεί η αυτόφωρη διαδικασία του αδικήματος. Προς τούτο, θα αξιοποιούνται μεταξύ άλλων, υφιστάμενες πρόσφορες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, διερευνώντας παράλληλα και τη δυνατότητα εξασφάλισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή/και άλλες Δομές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα εξασφάλισης ασφαλούς διαμονής όπως προαναφέρθηκε, θα παρέχεται διαμονή σε ξενώνα ή ξενοδοχειακή μονάδα με οικονομική επιβάρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η διαταγή έχει άμεση ισχύ και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα ενημερώνεται κάθε Δευτέρα για το σύνολο των συμβάντων και τη διαχείριση τους.