Η στήριξη του Διονύση Σαββόπουλου στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπως είναι γνωστό άναψε φωτιές. Κυρίως η καθαρή θέση του για την αναγκαιότητα να υπάρξει αυτοδυναμία του Μητσοτάκη δημιούργησε κόντρες με πιο χαρακτηριστική την αντίδραση της Έλενας Ακρίτα και όχι μόνο. Έμαθα ότι ο πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε με την παρέμβαση Σαββόπουλου και λέγεται -δε διαψεύδεται- ότι μίλησαν και τηλεφωνικά μετά την κίνησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ευχαριστεί. Και δεν έμεινε μόνο εκεί ο πρωθυπουργός, καθώς χθες βράδυ από την Καστοριά, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στον Διονύση Σαββόπουλο, λέγοντας ότι είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που έκανε μία πολιτική δήλωση. «Είναι ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από τον δικό μας χώρο, δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε απέναντι στη Χούντα, με αντιδικτατορικές περγαμηνές, και είπε την άποψή του. Η άποψή του ήταν ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτή μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η Νέα Δημοκρατία» είπε και έριξε τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Λοιδορήθηκε και στοχοποιήθηκε με απόλυτα συστηματικό τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα τρολ τους. Ντροπή, ντροπή, ντροπή».

Δίπλα με Τζιτζικώστα

Η παρούσα προεκλογική εκστρατεία μας δείχνει λίγο πολύ και ποιους θα στηρίξει η ΝΔ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ένας είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο νυν περιφερειάρχης βρέθηκε χθες στην Νάουσα, όπου πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε χαιρετισμό και μάλιστα το κλίμα μεταξύ τους ήταν πολύ καλό, ενώ ο ίδιος τον χαρακτήρισε δημόσια, καλό του φίλο, τονίζοντας πως έχει κάνει σημαντικό έργο σε πολλά επίπεδα. Το ίδιο έπραξε το βράδυ και στην Καστοριά, όπου εξήρε το έργο του Γιώργου Κασαπίδη, περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Επιστράτευση Παπαμιμίκου

Και επειδή λέμε για την Δυτική Μακεδονία και τη ΝΔ να σας πω ότι έμαθα για μια πολιτική επιστράτευση που έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Υπήρξε προ ημερών επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Γιάννης Μπρατάκος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κάλεσαν τον Παπαμιμίκο να συνδράμει την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ. Και ο πρώην γραμματέας απάντησε θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Εξάλλου διατηρεί άριστες σχέσεις με το πρωθυπουργικό επιτελείο και παρά το γεγονός ότι έχει δικηγορική εταιρεία με τον Δ. Ζάχο που επεκτείνεται συνεχώς, η επιρροή του είναι σημαντική σε διάφορες περιοχές. Ε, αυτό το εκμεταλλεύτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τον έβαλαν και πάλι στο παιχνίδι, κάτι που και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δέχθηκε με χαρά και έχει λοιπόν υπό την εποπτεία του τους νομούς, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης και Καστοριάς.

Το νέο δίδυμο

Κάτι μου λέει ότι μετά τις εκλογές ίσως έχουμε και περαιτέρω αναβάθμιση του Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού που έχει κομβικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ. Προ ημερών βρέθηκε στον Έβρο και πήγαν μαζί στον φράχτη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και χθες ήταν μαζί στην Πάτρα, όπου και μίλησαν σε κομματική εκδήλωση. Και όπως είπαν όσοι γνωρίζουν, πρόκειται για νέο δίδυμο κομματικό.

Νέα επίσκεψη στο Mega

Σε λίγο ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκτήσει εισιτήριο ελευθέρας εισόδου στο Mega, όπως σχολίαζαν γελώντας κάποιοι παλαιοί του σύντροφοι χθες σε μια ομήγυρη. Η νέα εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega προκάλεσε νέο γύρο σχολίων μετά και την κίνηση βέβαια του σταθμού να τους προσκαλέσει, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ντιμπέιτ. Το κλίμα έμαθα ήταν πολύ καλό στο κτίριο της Άλτερ Έγκο. Και μπορεί να μην είδε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Τσίπρας μετά την εμφάνισή του στο δελτίο ειδήσεων, αλλά είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει μερικές κουβέντες με κεντρικά στελέχη του ομίλου, όπως ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Γιάννης Πρετεντέρης (εκδότης του Βήματος και σχολιαστής στο δελτίο), ο Γιώργος Μαντέλας (διευθυντής του Βήματος και των Νέων), κ.α.

Στο γάμο των Αγγελόπουλων ο Βαρθολομαίος

Στην Αθήνα φθάνει αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να τελέσει τον γάμο του μικρότερου γιου της οικογένειας Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, Δημήτριου, το Σάββατο 20 Μαΐου. Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος θα παντρευτεί την Λήδα Λογοθέτη, κόρη του επιχειρηματία Βασίλη Λογοθέτη, με την οποία γνωρίστηκαν την εποχή που φοιτούσαν και οι δύο στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια στο London School of Economics.

Η συνάντηση του Άδωνι με Φουρέιρα και Αργυρό

Συνάντηση με επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων μαθαίνω ότι είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος είχε την αρμοδιότητα διαχείρισης των νυχτερινών κέντρων στη διάρκεια της πανδημίας και όπως πληροφορούμαι οι επιχειρηματίες ζήτησαν να έχουν ευχαριστήρια συνάντηση μαζί του στη «Φαντασία». Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει δύο φορές νωρίτερα από την προεκλογική περίοδο, ωστόσο έκτακτα γεγονότα που μεσολάβησαν, ανέτρεψαν τα δεδομένα. Στη συνάντηση μαθαίνω επρόκειτο να βρίσκονται και γνωστοί τραγουδιστές της νυχτερινής Αθήνας όπως ο Κωνσταντίνος Αργυρός, η Ελένη Φουρέιρα και αρκετοί ακόμα. Ο Άδωνις ήταν αυτός που συνέβαλε στο να τύχουν οι επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων, ανάλογης αντιμετώπισης με τους επιχειρηματίες της εστίασης στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας ως προς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που δέχτηκαν. Και η συγκεκριμένη συνάντηση είχε τη μορφή ενός «ευχαριστώ» από πλευράς τους.

Πότε θα πέσει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Όπως έλεγε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, τα δεδομένα ως προς τον πληθωρισμό στα τρόφιμα αρχίζουν να αλλάζουν. Ήδη το μήνα που διανύουμε από 14% που ήταν προ διμήνου, βρίσκεται στο 11%. Ωστόσο απαιτείται ακόμα χρόνος για την αποκλιμάκωση του συγκεκριμένου δείκτη, ο οποίος θα καθορίσει και τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που αγοράζουν οι πολίτες από τα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο πρόσωπο εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα φτάσει περίπου στο 5% τον Ιανουάριο του 2024. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια ουσιαστική εξομάλυνση ή παύση στις ανατιμήσεις θα έρθει πλέον από την επόμενη χρονιά και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες, απρόβλεπτες εξελίξεις. Το συμπέρασμα πάντως και η παραδοχή όλων στην αγορά είναι κοινό: ότι οι τιμές δεν θα γυρίσουν ποτέ εκεί που βρίσκονταν το 2021.

2,9 εκατομμύρια ευρώ στο εμβληματικό στρογγυλό κτίριο

Συνάντηση είχαν όπως μαθαίνω χθες ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης των δύο αρχών, προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση κονδυλίου ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στο εμβληματικό στρογγυλό κτίριο στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου στο ύψος του Φλοίσβου. Το ακίνητο πέρασε από αρκετά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ο δήμος επί δημαρχίας Διονύση Χατζηδάκη, χρειάστηκε να το διεκδικήσει στα δικαστήρια και κατόπιν να το αγοράσει για ένα ποσό που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, θεωρείται ζήτημα λίγου χρόνου η έναρξη των εργασιών για το κτίριο – τοπόσημο του παραλιακού μετώπου, καθώς οι αρχιτεκτονικές μελέτες έχουν ήδη εκπονηθεί και όπως όλα δείχνουν είναι αρκετά πιθανό εφόσον διενεργηθεί εντός του έτους ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του κατασκευαστή, και κατόπιν να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στις αρχές του 2024.

Κοινή εταιρεία στην οπτική ίνα από Τέρνα Ενεργειακή και Grid

Στη σύσταση νέας εταιρείας με αντικείμενο τα έργα τοποθέτησης οπτικών ινών προχώρησαν όπως πληροφορούμε η Τέρνα Ενεργειακή και η Grid Telecom, η δεύτερη συμφερόντων του ΑΔΜΗΕ. Η Τέρνα Fiber όπως είναι το όνομα της νέας επιχειρηματικής οντότητας, πρόκειται ουσιαστικά για μία εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία συγκροτήθηκε για την εκτέλεση των έργων υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας ή αλλιώς, Ultra Fast Broadband με το μοντέλο του ΣΔΙΤ. Η εταιρεία ουσιαστικά θα υπογράψει σύμβαση σύμπραξης με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό την εκτέλεση των έργων για την τοποθέτηση οπτικής ίνας. Να σας θυμίσω εδώ ότι το UFBB είναι συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 249 εκατ. ευρώ. Θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη. Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom είναι ανάδοχος για 4 Γεωγραφικές Ζώνες (2, 4, 5 και 6) και ο ΟΤΕ για 3 (1, 3 και 7).

Υπογραφές σήμερα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Υπογράφουν σήμερα ο σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης, ο δήμος Αθηναίων και η κοινοπραξία Άκτωρ, Τέρνα, Μytilineos τη σύμβαση για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Μόλις χθες έφτασε στο υπουργείο Ανάπτυξης, το Comfort Letter από την Κομισιόν, που ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής για το γήπεδο στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα περίπου 10 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.