Στην εποχή που υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρέσβης επί τιμεί Γιώργος Αϋφαντής μιλώντας στο Κρήτη TV.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τον θυμάμαι τον κύριο Κατρούγκαλο όταν ήμουνα πρέσβης το 2019 στην Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης – τότε η Φινλανδία είχε την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση – είχε έρθει και ο κύριος Τσαβούσογλου (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας) στο Ελσίνκι, να τον ικετεύει τον Τούρκο ομόλογό του για μία συνάντηση. Να τον ικετεύει και να του λέει ο άλλος: «Να καθίσουμε σε έναν καναπέ να τα πούμε βρε παιδί μου. Ο άλλος του έλεγε, όχι».

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός φέρεται να επέμενε σύμφωνα με τον κ. Αϋφαντή «και τελικά, για να τον ξεφορτωθεί ο κύριος Τσαβούσογλου του είπε “άλλη ώρα δεν μπορώ, έλα 10 η ώρα το βράδυ”. Δέκα η ώρα το βράδυ ήμασταν εκεί. Μείνανε μισή ώρα μέσα και όταν βγήκε αναφώνησε ανακουφισμένος: «Εντάξει, δε θα γίνει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο» – εννοώντας ότι δεν θα υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο.

«Τον κοίταζα και εγώ και οι υπόλοιποι, πολύ λίγοι διπλωμάτες ήμασταν, ήταν και η ΕΡΤ έξω, περίμενε ο κύριος Μελέτης (σ.σ. ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ). Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, ο κ. Κατρούγκαλος, είχε έρθει να ικετεύσει να μη γίνει στη… βάρδια του η ζημιά, γιατί Σεπτέμβριο υπολόγιζε να κάνει εκλογές το 2019».

Όπως είπε ο κ. Αϋφαντής, συχνά «γινόμαστε ικέτες απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα ικετεύει την Τουρκία. Σήμερα, ικετεύει και μια συνάντηση στην Πράγα, ικετεύουμε κυριολεκτικά. Κι επειδή οι Τούρκοι δεν μας μιλούν, βάζουμε άλλους να το κανονίσουν να βρεθούμε μαζί τους. Γιατί εκτιμάμε, πως εάν συναντιόμαστε δεν θα γίνει κάποιο στρατιωτικό χτύπημα από την πλευρά της Τουρκίας. Θυμίζω όμως ότι ο Πούτιν συναντούσε όλο τον κόσμο μια βδομάδα πριν κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία».