«Για να είναι νόμιμη μία παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν αρκεί απλώς να υπάρχει η υπογραφή του αρμόδιου εισαγγελέα, αλλά πρέπει να υπάρχει και νόμιμος, ουσιαστικός λόγος. Άρα, στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, δηλαδή ήταν κατάσκοπος και ήταν νόμιμη η παρακολούθησή του, είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, άρα η παρακολούθηση δεν ήταν νόμιμη, ήταν παράνομη» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της προτάσεως που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα με θέμα την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Κατά τον ίδιο, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις παρακολουθήσεις και πίσω από την προσπάθεια συγκάλυψης τους, που υπονομεύουν εξίσου την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό», ενώ τόνισε πως αυτός που «παγίδευσε» το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, είναι ο ίδιος που ήθελε να «παγιδεύσει» και το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί το «δόλωμα» που εστάλη στα κινητά και των δυο τους, που αν πατήσεις το link που σου στέλνουν γίνεσαι όμηρος αυτό που τον παρακολουθεί, ήταν το ίδιο. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει αμφιβολία για το ποιος ήταν από πίσω».

Και συνέχισε o Γιώργος Κατρούγκαλος: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συνταγματική εκτροπή. Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας, στην οποία αναφέρθηκε το άρθρο γνώμης που φιλοξένησαν οι New York Times, έχει υπογραφή. Η υπογραφή είναι, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις καθ’ αυτές και για την έκπτωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους Δικαίου που συνεπαγόταν όλο αυτό το πλέγμα των προσπαθειών συγκάλυψης. Εμείς λοιπόν, υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και καλούμε τη Νέα Δημοκρατία, αν θέλει να καταθέσει δική της πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που να αφορά τη διερεύνηση οποιασδήποτε περιόδου, της δικής μας ή άλλων κυβερνήσεων, γιατί εμείς δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε όπως ο κύριος Μητσοτάκης. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».