Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων με στόχο να μπει φρένο στις παράλογες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος που προκαλούν «πονοκέφαλο» διαρκείας στους πολίτες, εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων στο κυβερνητικό επιτελείο «κλείδωσε» χθες το απόγευμα το πακέτο των μέτρων στήριξης και αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός να προβεί σε ανακοινώσεις, εξηγώντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, το σκεπτικό του εθνικού σχεδίου το οποίο εφαρμόζεται προ της όποιας ευρωπαϊκής παρέμβασης αλλά και το γεγονός ότι ακολουθείται μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο.

Παράλληλα, αναμένεται να αιτιολογήσει γιατί ελήφθη τώρα η απόφαση και όχι νωρίτερα επικαλούμενος τους οικονομικούς δείκτες και τα στοιχεία, δηλαδή το χαμηλότερο έλλειμμα του 2021, το μικρότερο χρέος, τη θετική αξιολόγηση της οικονομίας και την υψηλότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παράγοντες που οδήγησαν την κυβέρνηση στην επίσπευση των ανακοινώσεων είναι δύο: α) η εντονότατη αγανάκτηση των πολιτών για το εύρος της ακρίβειας και β) η ανάγκη να εκπεμφθεί στο συνέδριο της ΝΔ ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα και να μην μονοπωλήσει την ατζέντα το κρίσιμο -κατά τα άλλα – αυτό ζήτημα. Άλλωστε, η βαρύτητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση έγκειται και στο γεγονός ότι μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (16-18 Μαΐου), ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Λογαιασμός ΔΕΗ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η παρέμβαση που θα ανακοινωθεί θα είναι πολυεπίπεδη, οριζόντια και θα έχει σε ένα σκέλος της αναδρομικό χαρακτήρα. Αναλυτικότερα, αναμένεται:

  • Οριζόντιο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με μέτρα στήριξης και για όσους καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω.
  • Πλαφόν στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτό το μέτρο, στόχος είναι να απενεργοποιείται έμμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής που ευθύνεται για την «εκτόξευση» των λογαριασμών του ρεύματος.
  • Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν μέτρα αποφυγής των διακοπών ρεύματος παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Το πακέτο των παρεμβάσεων θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων). Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα. Σήμερα χωρίς την επιδότηση του κράτους είναι στα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Το πρόσθετο κόστος των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος για το υπόλοιπο της χρονιάς εκτιμάται σε 5 δισ ευρώ. Αυτό θα καλυφθεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 1,5 με 2 δισ ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ και γύρω στο 1 δισ ευρώ θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.