Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη µοριοδότηση της δοµηµένης συνέντευξης προς επιλογή προϊσταμένων στο Δηµόσιο, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Σύμφωνα με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοτρωνιά, «θα πρέπει τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να τις καταλαμβάνουν στελέχη τα οποία, πέραν των τυπικών προσόντων που εμφανίζουν (πτυχία και μεταπτυχιακά, κ.λπ.) θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν και επικοινωνιακή ικανότητα, δεξιότητες, να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο, να παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας ιδίως υπό συνθήκες πίεσης και την ικανότητα να συντονίζουν τις ομάδες εργασίας». Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «ο υποψήφιος βαθμολογείται με τον μέσο όρο των βαθμών των μελών της Επιτροπής, με μέγιστο βαθμό ενός εκάστου των μελών το 1.000 και αν ο μέσος όρος είναι κάτω από 500 αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό μορίων».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός τόνισε ως «είναι ξεκάθαρο ότι εισάγεται κριτήριο αποκλεισμού στη διαδικασία των κρίσεων», καταγγέλλοντας ότι μπαίνει «κόφτης» και παρακάμπτονται πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. «Προφανώς είναι μια αποσπασματική διάταξη και απουσιάζει ένα συνολικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων» είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΕΦΚΑ μένει εκτός των διατάξεων που θεσπίζει σήμερα η κυβέρνηση και συνεπώς θα μπορούσε και αύριο ένας άλλος υπουργός, πλην του κ. Χατζηδάκη, να ζητήσει επίσης εξαίρεση από τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Μείζον θέμα ανακύπτει όμως και από την πρόβλεψη ότι η ρύθμιση θα ισχύσει και σε αποφάσεις που εκκρεμούν»

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε πως δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για μια τέτοια ρύθμιση», ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι «η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει κριτήρια αποκλεισμού κάποιων, δηλαδή, των μη αρεστών. Είναι βαθιά ταξικό μέτρο και έρχεται να θεσμοθετήσει την επιτάχυνση στην πρόσληψη των δικών σας παιδιών» Κατήγγειλε επίσης ότι η δομημένη συνέντευξη λειτουργεί «φωτογραφικά» ώστε απρόσκοπτα ο κρατικός μηχανισμός να υπηρετεί τις επιδιώξεις της κυρίαρχης, της άρχουσας τάξης και των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Κατά τον κ. Κωνσταντίνο Χήτα της Ελληνικής Λύσης, «η συνέντευξη πρέπει να αποτελεί πρόσθετο εργαλείο για την επιλογή των προϊσταμένων και όχι παράθυρο αποκλεισμού των μη ημετέρων, των μη δικών μας», ενώ από το ΜέΡΑ25 η Μαρία Απατζίδη έκανε λόγο για νομοσχέδιο που χτίζει το «γαλάζιο Δημόσιο ενισχύοντας την κομματοκρατία».