Διπλή παράλληλη στόχευση για την κυβέρνηση με τη διαχείριση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού από τη μία και το σπριντ για τις μεταρρυθμίσεις με προώθηση νομοθετημάτων από την άλλη με «ορχήστρα» το Μαξίμου, «μαέστρο» τον πρωθυπουργό και «αρχιμουσικούς» τους υπουργούς. Για τον λόγο αυτό απαιτείται απόλυτος συντονισμός και ταχύτητα για να «ξεκολλήσουν» νομοθετήματα που έχουν βαλτώσει και τα έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο σε πρώτη προτεραιότητα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να παρακολουθούν τους «μπλε φακέλους» των υπουργείων και για το λόγο αυτό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr εστάλησαν επιστολές από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, σε όλα τα υπουργεία, όπου ζητείται διεξοδική ενημέρωση για την πορεία των νομοθετημάτων. Συναγερμός σήμανε στα υπουργικά γραφεία, τα στελέχη των οποίων με τη σειρά τους ζήτησαν ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα σημειώματα δίνουν και παίρνουν.

Η πορεία της διαχείρισης της πανδημίας άλλοτε παρουσιάζει εμπόδια και άλλοτε εξελίσσεται ομαλά, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να δώσει το βάρος στο μεταρρυθμιστικό της προφίλ και σαφής στόχος είναι να μην μείνουν στα χαρτιά μια σειρά από νόμοι και προεκλογικές δεσμεύσεις, καθώς και η επιτάχυνση των επενδύσεων ενόψει των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

«Τρέχουν» τα νομοθετήματα

Κυβερνητική στόχευση είναι τους προσεχείς δύο μήνες να προωθούν νομοθετήματα όπως είναι η αλλαγή στο ασφαλιστικό, το οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου με το επικουρικό νέων ασφαλισμένων, η λύση του μεγάλου όγκου των εκκρεμών συντάξεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, η εφαρμογή του ΑΣΕΠ, οι μεταβολές στις δημόσιες συμβάσεις και ο εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη πρόκειται να «κλειδώσουν» οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Ο κεντρικός άξονας των προτάσεων του υπουργείου Εσωτερικών είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ.

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν τα ποσοστά που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο υποψήφιος δήμαρχος για να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή,

καθώς και το ελάχιστο εκλογικό όριο για την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πήχης για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 43%.

Οι άξονες του νομοσχεδίου Ναυτιλίας

Τελευταία εξέλιξη αναφορικά με το νομοθετικό έργο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη αποτελεί η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου δημιουργούνται τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

α) Το πρόγραμμα «Νέαρχος» που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα για λιμενικές υποδομές, καθώς και υποδομές και δίκτυα νερού, ενέργειας και θαλάσσιων μεταφορών μέσω δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

β) Το «πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», που θα καλύψει, με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές Περιφέρειες και δραστηριοποιούνται σε τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.

Και γ) Το «Ταμείο Θαλάσσιας- Γαλάζιας Οικονομίας», που έχει ως στόχο την προώθηση -μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων- της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη ναυτιλιακή τεχνολογία, τον ναυτιλιακό και ναυπηγικό εξοπλισμό, την ανάπτυξη εφαρμογών και τη χρήση της τεχνολογίας στους τομείς αυτούς.