Πρόταση για εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές και άμεση εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού, από την ΚΟ ή άλλο κομματικό όργανο που θα αποφασιστεί, έκανε στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός και όπως είπε η πρόταση αυτή γίνεται «χωρίς δεύτερες ή πονηρές σκέψεις».

Ο κ. Παπανδρέου στην εισήγησή του αναφέρει ότι μέχρι την εκλογή νέου προέδρου θα ασκεί τις αρμοδιότητές του, όπως αναφέρεται στο Καταστατικό, ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα συμβάλλοντας στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε μείζονα προτεραιότητα.

«Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός», είπε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα για την πρόθεση του αυτή, ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει τηλεφωνικά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το Ευάγγελο Βενιζέλο, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Δεν υπάρχει ένδειξη μέχρις στιγμής για το αν η πλευρά Βενιζέλου συμφώνησε ή διαφώνησε με αυτήν την πρόταση, είναι όμως δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται η λεγόμενη τρόικα του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Μ. Χρυσοχοίδης.

Ευθεία επίθεση σε συμφέροντα  που εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε άμεσες και ισχυρές αντιδράσεις και συγκεκριμένα προς τον ΔΟΛ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρθηκε στον εκδότη του ΔΟΛ, κ. Σταύρο Ψυχάρη, υποστηρίζοντας ότι «ο ΔΟΛ ξεκίνησε πόλεμο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν δεν εγκρίθηκε στο συγκρότημα δάνειο δέκα εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα».

Φέρεται μάλιστα ο κ. Παπανδρέου να είπε ότι όταν τον ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής για το αίτημα του ΔΟΛ και ο κ. Παπανδρέου απάντησε «να δοθεί το δάνειο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν όχι να μη δοθεί».

Άμεση ήταν απάντηση του κ. Ψυχάρη, ο οποίος απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι πράγματι είχε ζητήσει δάνειο, το οποίο όμως δεν εκταμιεύθηκε, μετά από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. «Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.