Μετά από ένα κρίσιμο διήμερο στις Βρυξέλλες με θέματα πρώτης γραμμής στην ατζέντα – Μέση Ανατολή, ευρωτουρκικές σχέσεις, Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην εσωτερική πραγματικότητα και σε ρυθμούς προεκλογικούς, καθώς σήμερα περιοδεύει στη Μυτιλήνη, όπου και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καλλονή όπου και θα επισκεφτεί το δημαρχείο Δυτικής Λέσβου και θα μιλήσει σε πολίτες για την αναβάθμιση των υποδομών του νησιού αλλά και το διακύβευμα των ευρωεκλογών επαναλαμβάνοντας ότι ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, θα αναδείξει μια ακόμη πτυχή, αυτή της δυνατότητας των Τούρκων να ταξιδεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με διευκόλυνση της βίζας για λόγους αναψυχής και αυτό γιατί αποτελεί σημαντική στήριξη για τις τοπικές οικονομίες και αποτελεί απτή απόδειξη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- μπορεί να έχει τελικά μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος και των δύο λαών.

Το κομματικό επιτελείο της ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού μελετούν τις δημοσκοπήσεις με το τελευταίο γκάλοπ (Metron Analysis) να δείχνει κέρδη των δύο μονάδων στην εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών και συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα 32,3% έναντι του 31,4% σε προηγούμενη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,4% έναντι 15,1% τον Μάρτιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πτωτική δημοσκοπική πορεία με απώλεια άλλης μίας μονάδας στο 12%.

Αντίστοιχα, μία μονάδα κερδίζουν οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου, που φτάνουν στο 2%, η Νέα Αριστερά «τσιμπάει» 0,1 μονάδα και βρίσκεται στο 3,1%, ενώ πέφτουν Ελληνική Λύση και ΚΚΕ.

«Πονοκέφαλος» παραμένει η ακρίβεια

Η ακρίβεια εξακολουθεί να ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και να ιεραρχείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, ωστόσο η τάση είναι ελαφρά πτωτική σε σχέση με τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι εντυπώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές – οι 7 στους 10 δεν την κρίνουν θετικά.

«Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να διορθώνει και αδικίες» δεσμεύτηκε από τη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα τα «εργαλεία» όπως το καλάθι του νοικοκυριού και του νονού για το Πάσχα να λειτουργήσουν έτσι ώστε οι τιμές να κρατηθούν σε λογικά επίπεδα και να μην ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στην πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που άνοιξε χθες και αφορά σε αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, γυναίκες οι οποίες δεν το λάμβαναν στο παρελθόν και πλέον θα εισπράττουν 830 ευρώ επί εννέα μήνες.

«Στηρίζουμε όμως και άμεσα τον θεσμό της οικογένειας, διότι κάθε στήριξη σε μία οικογένεια η οποία αποκτά ένα παιδί βοηθάει στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.