Για εξαπάτηση των ελευθέρων επαγγελματιών από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που αφορά αλλαγές ρυθμίσεων στον κώδικα φορολογίας.

Οπως ανέφερε, ανεφάρμοστος είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 215.000 οφειλέτες να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72, 100 ή 120 δόσεων, καθώς όλοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις δόσεις που άφησαν, έντοκα και με προσαυξήσεις, κάτι που είναι σαφές ότι αδυνατούν να κάνουν.

Με μόλις το 5,7% των οφειλών να έχουν ρυθμιστεί, 46,5% των φορολογουμένων να έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, τους απλήρωτους φόρους να φτάνουν τα 6,3 δις και τα επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη 7,3 δις ευρώ το 2023 και 500.000 κατασχέσεις να έχουν γίνει το 2023 από την εφορία, η πραγματικότητα προδιαγράφεται πολύ άσχημη για την πλειοψηφία των φορολογουμένων.

120 δόσεις με «κούρεμα» 30%

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, ο Μιχάλης Κατρίνης επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δυνατότητα ρύθμισης 120 δόσεων σε όλους τους οφειλέτες, με κούρεμα 30% εφ’ όσον τηρηθεί η ρύθμιση. Η κυβέρνηση εξαπάτησε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες με το θέμα της τεκμαρτής φορολόγησης αφού έλεγε ότι όποιος δε θέλει να φορολογηθεί μπορεί απλά να υποβάλει αίτημα ελέγχου, αλλά δεν έλεγε ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το ποσό που θα του χρεωθεί πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν είπε ότι για να το πετύχει αυτό ο επαγγελματίας θα έπρεπε ουσιαστικά να υποστεί έλεγχο «πόθεν έσχες», με τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να κάνει αναδρομικό έλεγχο! Για όποιον, επομένως, σκεφτεί να αμφισβητήσει τον τεκμαρτό φόρο, η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ είναι εντελώς αποτρεπτική και αυτό το γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση, αλλά το απέκρυψε επιμελώς όταν συζητήθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας, ενώ οι στόχοι της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών μειώνονται κάθε χρόνο.

Από 35 εκ. το 2021, στα 30 το 2022, στα 25 το 2023, ενώ για το 2024 δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση. Δηλαδή, εκπτώσεις στους ελέγχους των πολυεθνικών και αρκετά εκατομμύρια ευρώ χαμένα έσοδα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει νομοθετική λύση, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, στο πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο που κινδυνεύουν να χάσουν τις
περιουσίες τους και πρότεινε φορολογικές απαλλαγές για τους επαγγελματίες στα μικρά χωριά.

Τέλος, έκανε αναφορά στην πολιτική σημασία των ευρωεκλογών του Ιουνίου λέγοντας ότι: «Η ζοφερή αυτή εικόνα, οδηγεί την κυβέρνηση στη στρατηγική της πόλωσης, του φόβου και της έντασης, ώστε να μην συζητάμε για την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, τις μεθοδεύσεις στα Τέμπη, την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου.Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με πολιτικούς συσχετισμούς που παράγουν απογοήτευση και απελπισία στην κοινωνία».

Η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης στις 9 Ιουνίου, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο, εναλλακτικό και προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης’