Στην πλήρη επιβεβαίωση της πληροφορίας που δημοσίευσε το Newsbeast ότι ετοιμάζεται η δημιουργία μιας αντι-drones ομπρέλας προστασίας πάνω από το Αιγαίο προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το μέλος της κυβέρνησης δήλωσε πως «μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης».

Μάλιστα ανέφερε αυτό που καταγράφαμε κι εμείς προ ημερών, ότι δηλαδή η σχετική απόφαση ελήφθη μετά τα διδάγματα που πήραμε «παρατηρώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία» όπως σημείωσε επί λέξει.

Εμείς τονίζαμε χαρακτηριστικά πως: «Ένα από τα διδάγματα του πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία είναι πως τα σημαντικότερα πλήγματα πλέον δεν επέρχονται από τα πανάκριβα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τα κοστοβόρα τανκς ή τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αλλά από τα μικρά και πολύ φθηνά μη επανδρωμένα αεροχήματα, τα γνωστά drones.

Είναι ευέλικτα, κατευθύνονται από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, φέρουν οπλισμό και δεν θέτουν σε κίνδυνο πιλότους καθώς πολύ απλά… δεν έχουν. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις νέες τεχνικές πολέμου, τη στιγμή μάλιστα που η γειτονική Τουρκία έχει πλέον στη διάθεσή της έναν τεράστιο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία κατασκευάζει η ίδια (τα Bayraktar TB2, TB3, Akinci και Kizilelma), ενώ σύντομα θα δημιουργήσει και μια νέα γραμμή παραγωγής. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει επίσης να κατασκευάζει τα δικά της drones (τo «Αρχύτας» και «Γρύπας») ωστόσο στην παρούσα φάση υπολείπονται ξεκάθαρα των τουρκικών. Γι’ αυτό λοιπόν, και μέχρι να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής UAV’s (ή αγοράς από το εξωτερικό) θα πρέπει να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας».

Ο κ. Δένδιας είπε στη συνέντευξή του ότι «η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, δεν το είδαμε πολύ νωρίς. το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση. Πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων».

Αυτό δεν είναι ωστόσο κάτι που θα γίνει άμεσα, χρειάζεται χρόνος και πλήρης σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας τέτοιας ομπρέλας προστασίας, την οποία είδαμε άλλωστε να λειτουργεί και από τους Ισραηλινούς το βράδυ του Σαββάτου όταν το κράτος της Μέσης Ανατολής δέχθηκε επίθεση από εκατοντάδες drones που έστειλαν οι Ιρανοί εναντίον του. Πάντως ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι όσον αφορά το ελληνικό σύστημα «υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030», της ανανέωσης δηλαδή του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη δημιουργία του θόλου αντι-drones που θα είναι κατάλληλη για τη μορφολογία της χώρας μας, ώστε να αποτραπεί μια τυχόν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών, θα συνδράμει καταλυτικά το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομία.

Μέχρι να δημιουργηθεί αυτός, με τη συνδρομή του Ισραήλ τοποθετείται ένα πρώτο δίκτυο αισθητήρων με 5 σταθμούς εδάφους, που εντοπίζει κάθε απειλή.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα drone πάνω από το Αιγαίο, θα υπάρχουν παρεμβολές στο σύστημά του προκειμένου είτε να αναγκαστεί να επιστρέψει στη βάση του είτε να πάρουν τον έλεγχό του και να το προσγειώσουν σε φίλιο αεροδρόμιο.