Ανακοινώνει ευρωβουλευτές η Νέα Δημοκρατία

Καλημέρα! Σήμερα θα ξεκινήσω με την πρωινή είδηση. Η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει το μεγαλύτερο μέρος του ευρωψηφοδελτίου της. Παλιά και νέα πρόσωπα στη μάχη των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Τα περισσότερα ονόματα τα έχετε διαβάσει κατά καιρούς από τη στήλη. Σε ποιους αναφέρομαι; Πύρρος Δήμας, Δημήτρης Τσιόδρας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, Σωτήρης Σέρμπος είναι κάποια από τα νέα πρόσωπα. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι παλιοί. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι και η Εύη Χριστοφιλοπούλου αλλά και η Μαρία Σπυράκη. Όλη τη λίστα με τα πρώτα 28 ονόματα, εδώ. Αναμένονται ακόμη 14 για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Η περίπτωση Πλεύρη

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η στενή ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επιδόθηκε στην αναζήτηση υποψήφιου ευρωβουλευτή, που θα εκφράζει το συντηρητικό κοινό του κόμματος και ανταποκρίνεται στο πατριωτικό αίσθημα των γαλάζιων ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα του «γαλάζιου» βουλευτή, Θάνου Πλεύρη, και το θεωρώ εξόχως πιθανό να φιγουράρει μεταξύ των 42, που θα διεκδικήσουν μια έδρα στην ευρωβουλή. Στο ερώτημά μου, τι γίνεται εάν τελικά δεν καταφέρει να εκλεγεί, αυτό που μου απάντησε ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου είναι ότι δεν χάνει τη βουλευτική του έδρα. «Στρατιώτης» της παράταξης ο Θάνος, όλα δείχνουν ότι θα απαντήσει καταφατικά.

Η ιδέα του Κ. Μητσοτάκη για το ευρωομόλογο

Παραμένω στις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο ήταν η έκδοση του ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, που πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο έλληνας πρωθυπουργός, που είχε και τετ α τετ αρκετά, για να προωθήσει την ιδέα του, την οποία, όπως έμαθα, είχε συζητήσει παρασκηνιακά εδώ και καιρό, για να εκδώσει η ΕΕ ευρωομόλογα, που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση.

Οι επαφές και οι συμμαχίες

Αυτό που έμαθα από καλή πηγή στις Βρυξέλλες είναι ότι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συντάχθηκε και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, που είχε και συνομιλίες εδώ και μέρες με τον έλληνα ομόλογό της. Ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά συμμαχεί με τις χώρες του νότου κυρίως και, όπως έμαθα, είχε και ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ και η ιταλίδα πρωθυπουργός, Μελόνι, στηρίζει τη συγκεκριμένη ιδέα.

Το σκληρό μέτωπο του Βορρά

Αυτό, όμως, που είδα είναι ότι απέναντι στην ενδιαφέρουσα πρόταση Μητσοτάκη, μια ακόμα που ενισχύει το ευρωπαϊκό προφίλ του, είναι οι χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία.

Ευρωπαϊκό κουστούμι

Επί τη ευκαιρία ρώτησα και πάλι για τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ξεφεύγουν από τα όρια της Ελλάδας και δίνουν έναν πιο ευρωπαϊκό τόνο στο προφίλ του. «Οι κινήσεις όλες δείχνουν ότι έχει στο μυαλό του και σε άλλα, εκτός χώρας. Μην αποκλείετε τίποτα όσο και να διαψεύδει», μου είπε καλή πηγή από τις Βρυξέλλες, που εντοπίζει μια άκρως επιμελημένη προσπάθεια να… ραφτεί όχι απλά κουστούμι αλλά σμόκιν για τον Κ. Μητσοτάκη, αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει για ποια θέση ακόμα. Όλα πάντως είναι ανοικτά.

Γυρίσματα στην Κομισιόν

Ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες όσοι βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες και στην έδρα του ευρωπαϊκού συμβουλίου είδαν και ηθοποιούς να κάνουν γυρίσματα για το σήριαλ «The parliament», το οποίο παίζεται στο γαλλικό Netflix. Και κάπου εκεί στους διαδρόμους έβλεπες την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να συζητάει με δημοσιογράφους και δίπλα εκπροσώπους-τεχνικούς από τα διεθνή μέσα να βρίσκονται σε ζωντανές συνδέσεις, για να ενημερώσουν για την ατζέντα της συνόδου κορυφής. Από ό,τι έμαθα, στο σήριαλ γύριζαν επεισόδιο με θέμα τη σύνοδο κορυφής και ξαφνικά οι περισσότεροι μετατράπηκαν σε κομπάρσοι.

Δεύτερος θέλει ο Κασσελάκης

Την ίδια ώρα, που υπάρχει αυτή η ευρωπαϊκή κινητικότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται με σαφή στόχο να αφήσει πίσω του τα αρνητικά στοιχεία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με στόχο την άνοδο των ποσοστών του κόμματος και τη δεύτερη θέση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας τραβάει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν του κόμματος του οποίου ηγείται, επιδιώκοντας να κερδίσει ακροατήριο που είχε αποστασιοποιηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δίνει έμφαση στα θετικά που έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά θα ξορκίζει τα όποια αρνητικά.

Η λεπτή γραμμή με Τσίπρα

Αυτή η προσπάθεια, όμως, δεν μπορεί να αφήσει εκτός τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή να εμφανιστεί ο Κασσελάκης ως πρόεδρος που θέλει να αποκαθηλώσει τον πρώην πρωθυπουργό. Άρα, θα κινείται σε μια λεπτή γραμμή, καθώς, από τη μία πλευρά, θέλει πολιτική αυτονομία και να κάνει αισθητή την παρουσία του και, από την άλλη, επιθυμεί να υπερασπιστεί το έργο εκείνης της περιόδου και να ακυρώσει το αντι-συριζέικο μέτωπο, που υποχωρεί σταδιακά.

Νέα βιτρίνα

Την ίδια στιγμή αρχίζει να αλλάζει σταδιακά τη βιτρίνα του κόμματος. Χθες ανακοινώθηκαν και νέα πρόσωπα σε ένα άλλο think tank και φαίνεται πως μπαίνουν ενδιαφέροντα πρόσωπα στο παιχνίδι. Αρκεί να τα αξιοποιήσει πραγματικά ο Κασσελάκης, γιατί και ο Τσίπρας το ίδιο έκανε, αλλά επί της ουσίας δεν προωθήθηκαν παρά ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι προτάσσει μια πιο ομαδική δουλειά στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Και κυρίως, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρξει συστράτευση και να μείνουν πίσω οι εσωκομματικές έριδες μπροστά στον κοινό στόχο να ανακάμψει το κόμμα.

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ

Και να πάω και στον συγγενή του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όπου καταγράφεται μεγάλη γκρίνια και ο πήχης μπαίνει ψηλά για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επί της ουσίας, η αίσθηση πως χάνεται η δεύτερη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά το χαμένο έδαφος τού δημιουργεί προβλήματα. Ήδη, κεντρικοί βουλευτές όπως π.χ. η Νάντια Γιαννακοπούλου έβαλε τον πήχη στο 18-20%. Πολύ ψηλό για τον Ν. Ανδρουλάκη, που αλλιώς τα περίμενε και διαφορετικά μπορεί να τα βρει μπροστά του το επόμενο διάστημα.

Τέσσερα ονόματα από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε άλλα τέσσερα ονόματα, που θα συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογές. Η καρδιολόγος, Ρόζα Βρεττού, ο οικονομολόγος, Ηλίας Κικίλιας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος, και ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, είχαν και συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να κλειδώσει η συμμετοχή τους. Το Newsbeast σας είχε ενημερώσει εγκαίρως για την υποψηφιότητα της Ρόζας Βρεττού στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Συγκεκριμένα, στις 20 Δεκεμβρίου είχαμε γράψει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να κατέλθει υποψήφια στις Ευρωεκλογές. Να θυμίσουμε ότι η διακεκριμένη γιατρός – καρδιολόγος ήταν τέταρτη στο ψηφοδέλτιο του Επικρατείας στις εκλογές του Ιουνίου και, εκτός από τις άριστες σχέσεις που έχει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι και πουλέν του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Από τα γυμναστήρια στον στίβο της πολιτικής

Έχει ενδιαφέρον μία φωτογραφία από τις Βρυξέλλες, που αναρτήθηκε χθες, και δείχνει, ουσιαστικά, την «ομάδα κρούσης» του κόμματος των Δημοκρατών. Ένα από τα πρόσωπα, που είναι στο κάδρο και μάθαμε ότι θα αναλάβει καίριο πόστο στο κομμάτι της επικοινωνίας, είναι και η Εβελίνα Κίσσα, η οποία είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και απόφοιτος του Χαρακοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Απ’ ό,τι έμαθα, είναι η πρώτη της φορά στον στίβο της πολιτικής και συγκεκριμένα στο κομμάτι του Τύπου. Θα αναλάβει ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Είναι ο Χάρης Δούκας low profile και του αρέσει να περπατάει;

Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση της Stoiximan στο Ζάππειο Μέγαρο έδωσε, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος της Αθήνας. Το μαύρο τζιπ του Χάρη Δούκα στάθμευσε καμιά 20αριά μέτρα από την είσοδο και οι διοργανωτές ενημέρωσαν ευγενικά τη συνοδεία του πως μπορούσε να παρκάρει πιο κοντά. «Είναι low profile και θέλει να περπατήσει», απάντησε κάποιος που τον συνόδευε. Βέβαια, όπως μαθαίνουμε, ο Χ. Δούκας δεν επιθυμεί ιδιαίτερα να «περπατήσει» το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη και γι’ αυτό βλέπει κατ’ ίδιαν βουλευτές και στελέχη όχι μόνο της παράταξης αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Ο Ανδρουλάκης κι ο εσωκομματικός μηχανισμός

Ο δήμαρχος θα πρέπει να γνωρίζει, βέβαια, ό,τι όποιος περπατά γρήγορα, ιδιαίτερα σε εσωκομματικά ζητήματα, μπορεί να… σκοντάψει, ειδικά όταν έχει αντιπάλους όπως ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος φημίζεται για την οργάνωσή του στον εσωκομματικό μηχανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνηθίζει να κερδίζει εκλογές – από φοιτητικές, όπως στην Κομοτηνή μέχρι το συνέδριο υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2013 και, τελευταία, τις εσωκομματικές για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το πώς το διαχειρίζεται, αφού τις κερδίζει, είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Προ των πυλών έρευνα για την Ασημακοπούλου

Δεν θα κλείσει τόσο εύκολα το θέμα με τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων ψηφοφόρων προς την ευρωβουλευτή Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Όπως πληροφορούμαι, την επόμενη εβδομάδα, αφού περάσει και ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναμένεται να επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επί της οδού Πειραιώς, στον Ταύρο. Ο λόγος; Θα αναζητήσει την πορεία της διαρροής των επίμαχων emails από το Υπουργείο Εσωτερικών και το τμήμα αποδήμων του μέχρι το γραφείο της ευρωβουλευτού.

«Μεγαλώνει» η συνεργασία ΑΒ με τη ΔΕΗ Blue

Εξαιρετική φαίνεται ότι είναι η σχέση του Νίκου Λαβίδα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Blue, Κυριάκο Κοφινά. Οι δύο πλευρές συνεργάζονται τον τελευταίο καιρό, προκειμένου η δεύτερη να εγκαταστήσει ηλεκτροφοριστές στο δίκτυο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος να υπάρχουν τουλάχιστον 880 θέσεις φόρτισης για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πανελλαδική εμβέλεια. Θα πρέπει να σας πω ότι η αλυσίδα προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές με πιστοποιητικό εγγύησης προέλευσης παραγωγής ηλεκτρισμού από τον πάροχο.

Τα σούπερ μάρκετ ανησυχούν

Ανησυχία έχει προκαλέσει στα σούπερ μάρκετ η μείωση της ανάπτυξης του τζίρου τους, που το 2023 ήταν 9,3% και τώρα είναι κοντά στο 4%-5%. Ο λόγος είναι ότι μειώθηκε το ποσοστό του πληθωρισμού και επομένως «ροκανίζεται» και η ανάπτυξη των αλυσίδων. Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει αντεπίθεση αυτή την περίοδο με έντονες προσφορές και προωθητικές ενέργειες στα καταστήματά της, μέσω της κάρτας πιστότητας ΑΒ Plus. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός αυτή την περίοδο σε σημείο που μέχρι και ο Σκλαβενίτης κερδίζει μονοψήφιο ποσοστό σε τζίρο από τουλάχιστον 12%, που ήταν η αύξηση του τζίρου του στη διάρκεια του 2023.

Τι θα κάνει η CVC στη Skroutz;

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η παρουσία του fund της CVC Capital, που κατέχει ποσοστό μειοψηφίας στη Skroutz. Το πλάνο λέει ότι τα funds αποεπενδύουν, δηλαδή πουλάνε το ποσοστό τους και φεύγουν στην πενταετία. Και ήδη η CVC βρίσκεται μέσα στη Skroutz τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η συνεργασία, βέβαια, των δύο πλευρών, δηλαδή των βασικών μετόχων: Χατζηγεωργίου, Αυγουστίδη και Δήμου και του αμερικανικού fund, ακούω ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Βέβαια, μην αποκλείετε εκπλήξεις ή και κινήσεις από τους βασικούς μετόχους. Θα σας θυμίσω ότι η προαναφερόμενη τριανδρία των ιδρυτών και βασικών μετόχων της εταιρείας είχε επαναγοράσει το 50% της επιχείρησης πριν από μερικά χρόνια, επανερχόμενη δυναμικά στα πράγματα του πιο ισχυρού market place της Ελλάδας, που ξεκίνησε ως πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και πλέον εξελίσσεται και μεγαλώνει, καταγράφοντας για πρώτη φορά τζίρο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Ο Συγγελίδης και οι Κινέζοι «τρομάζουν» τους αντιπροσώπους αυτοκινήτων

Ο Συγγελίδης έχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Και πρόσφατα ανέλαβε την MG, η οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε κινεζικά χέρια. Το ενδιαφέρον και το ανησυχητικό για τους ανταγωνιστές του είναι ότι, έχοντας φέρει την MG στη χώρα και παρουσιάζοντας το ηλεκτρικό της μάρκας, το ZS, σε τιμή λίγο κάτω από τα 19.000 ευρώ, ταράζει τα νερά στην αγορά. Αφενός, γιατί φέρνει μία μάρκα αναγνωρίσιμη, που συγκαταλέγεται στην premium κατηγορία αυτοκινήτων και, αφετέρου, γιατί η τιμή είναι όχι απλά χαμηλότερη αλλά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις μάρκες του ανταγωνισμού και, φυσικά, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μου λένε ότι σύντομα η αγορά θα αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο προς την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί τώρα να βάλει φραγμούς με δασμολογικό πλαίσιο και άλλες ρυθμίσεις, που σκοπεύει να περάσει νομοθετικά, για να κόψει τη φόρα στους Κινέζους. Σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια, πάντως, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είναι σήμερα. Και σε κάθε περίπτωση ούτε στην τιμή.

Επέκταση της Yamaha

Ανοίγεται περισσότερο στα Βαλκάνια η Μοτοδυναμική του Πάρη Κυριακόπουλου, μέσω της Yamaha, όπου πρόκειται να δημιουργήσει νέα καταστήματα σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Αυτό άκουσα να λέει ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που διακινεί την Porsche, τη Yamaha, ενώ έχει στην ιδιοκτησία της και την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, «Sixt». Το ενδιαφέρον είναι ότι η Porsche αύξησε τον τζίρο της κατά 50% για τον όμιλο, ενώ ο Κυριακόπουλος προσδοκά ότι θα έρθει η στιγμή που η μάρκα θα πουλάει πάνω από 400 αυτοκίνητα τον χρόνο, όπως γινόταν το 2008 και το 2009, πριν η κρίση μπει στη ζωή των Ελλήνων. Για την ιστορία και για λόγους σύγκρισης, η Porsche το 2023 πούλησε στην Ελλάδα 234 αυτοκίνητα. Όχι άσχημα, αλλά μακριά ακόμα από τα προ κρίσης μεγέθη της μάρκας.