«Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ότι έχει στρατηγική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για την φορολογική δικαιοσύνη που δεν μένει στα χαρτιά, αλλά υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Αποδεικνύουμε ότι ασχολούμαστε όχι μόνο με την βάση της φορολογικής πυραμίδας αλλά και με την κορυφή της» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά την συζήτηση επί της Αρχής του σχεδίου νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις» στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «εάν κανείς ψάξει μέσα βαθιά στην πολιτική του ψυχή, θα δούμε πως όλοι συμφωνούμε με αυτό νομοσχέδιο που κάνει ένα βήμα εμπρός» Και αυτό «που μένει να δούμε εάν θα επικρατήσουν οι δυνάμεις της πολιτικής συναίνεσης και το ψηφίσουμε ή θα επικρατήσουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Το παρόν νομοσχέδιο, παρατήρησε ο υφυπουργός φέρνει «ένα τεκμήριο ελάχιστης φορολόγησης για τις πολυεθνικές εταιρείες» και αυτό προφανώς αποτελεί «πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης». Σημείωσε πως « η διαπραγμάτευση στον ΟΟΣΑ έχει διαρκέσει 10 χρόνια και η χώρα μας διαχρονικά είχε ενεργό ρόλο». Υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο αυτό «δεν χαρίζουμε έσοδα σε καμία μητρική εταιρεία, σε όποια χώρα και εάν βρίσκεται, επίσης, δεν παρέχεται η οποιαδήποτε επιλογή ούτε ως προς το ύψος του τζίρου όσο και στις εξαιρέσεις που έρχονται από την Συμφωνία του ΟΟΣΑ και την ευρωπαϊκή Οδηγία» Οι διακριτικές ευχέρειες που υπάρχουν αφορούν τους ασφαλείς λιμένες αλλά και αυτές δεν τις εξασκούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του Πυλώνα ΙΙ. Σαφώς, είπε ο κ. Θεοχάρης «η ΑΑΔΕ έχει να κάνει αρκετή δουλειά μετά την ψήφιση του σχεδίου αυτού» αλλά «η διοίκηση του Υπουργείου και της Αρχή, δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, υλοποιούνται όσα ψηφίζονται και αυτό θα συμβεί και για την φορολόγηση της μεγάλων ομίλων»

Ο υφυπουργός, εκτίμησε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό το νομοσχέδιο «είναι για τις 19 ημεδαπούς ομίλους στα 30 εκατ. ευρώ και 45 εκατ. ευρώ από τις 900 με 950 θυγατρικές των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας» συμπληρώντας ότι «οι υπολογισμοί αυτοί είναι ενός στατικού και όχι δυναμικού μοντέλου», καθώς δεν συνυπολογίζονται τα υπόλοιπα φορολογικά έσοδα που προκύπτουν.

Ο κ. Θεοχάρης, αναφέρθηκε παράλληλα και στην απόδοση των συνολικών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα, που έχουν ληφθεί και δίνοντας στοιχεία για την απόδοσή τους είπε πως «σε αυτή την μάχη θα πρέπει όλοι να συμπράξουμε ως μια “συμμαχία του καλού”, ώστε η πλειοψηφία των νομοταγών να επιβάλλουμε τη νομιμότητα και στους υπόλοιπους».

Ο υφυπουργός, επισήμανε ότι υπάρχει αύξηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ και οι εμπλεκόμενοι στους οποίους καταλογίζονται «διαφορές» δεν προβαίνουν σε προσφυγές, αλλά τις αποδέχονται. Έχουμε και το πρώτο λουκέτο σε Πρατήριο Υγρών Καυσίμων για λαθρεμπόριο.

Με το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Θεοχάρης επιταχύνεται η άμεση διάθεση των κατασχεμένων. Μια διάταξη που επιλύει ένα πρόβλημα στην διαχείρισή τους που έχει προκύψει από την επιτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σχολίασε πως τα πρόστιμα που επιβάλλονται από όλες τις φορολογικές διοικήσεις εισπράττονται κατά 5% με 10%, εμείς είμαστε στο ποσοστό του 10%, δηλαδή βρισκόμαστε στο άνω άκρο των εσόδων αυτών και μπορεί να είμαστε σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο σε πραγματικούς όρους καθώς η ΑΑΔΕ στην εισπραξιμότητα αυτών των εσόδων, δεν προσμετρά τις υποθέσεις που κάνουν χρήση της δυνατότητας συμπληρωματικών – τροποιητικών όσο διαρκεί ο έλεγχος προκειμένου να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Ο κ. Θεοχάρης, σχετικά με τις φορολογικές προτάσεις που παρουσίασε χθες ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «είναι λίγα, όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όταν σχολίασε πως “ο κύριος Κασσελάκης έπαθε Τσίπρα”». Φαίνεται είπε ο υφυπουργός, ότι «η πολιτική νίκη του κ. Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κ. Τσίπρα δεν στάθηκε αρκετή για να τον απογαλακτίσει από τις πρακτικές του κ. Τσίπρα. Γι΄ αυτό και έχουμε ένα “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης x10″»! Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως πρόκειται για προτάσεις «μνημείο προχειρότητας» και «ευχολόγια» όχι μόνο για την κοστολόγηση των προτάσεων, αλλά και της νομιμότητας εφαρμογής τους από ευρωπαϊκό δίκαιο όπως η μείωση κάτω του 6% στο ΦΠΑ του αγροτικού πετρελαίου.