Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στις 21:00, η εκπομπή «Νύχτα στάσου» της ΕΡΤ φιλοξενεί ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σπουδαίο στιχουργό Πυθαγόρα, έναν ταλαντούχο δημιουργό που έγραψε αλησμόνητα τραγούδια.

Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τον Νίκο Μακρόπουλο, ο οποίος ερμηνεύει αξέχαστες επιτυχίες, σε στίχους Πυθαγόρα, όπως «Κάθε λιμάνι και καημός», «Υπάρχω», «Πάμε για ύπνο Κατερίνα», «Κάτω από το πουκάμισό μου», παρουσία των δύο συνθετών που μεγαλούργησαν συνεργαζόμενοι μαζί του, του Γιώργου Κατσαρού και του Χρήστου Νικολόπουλου.

Η Λίνα Νικολακοπούλου εκφράζει την εκτίμησή της σ’ έναν δημιουργό που «δεν προσποιήθηκε κανένα συναίσθημα. Ήταν παντού αληθινός».

Οι δυο συνθέτες, μαέστροι και σολίστες, Χρήστος Νικολόπουλος και Γιώργος Κατσαρός, θυμούνται περιστατικά από την κοινή πορεία τους με τον Πυθαγόρα, στο τραγούδι και στη ζωή, ενώ η αγαπημένη ανιψιά του δημιουργού, Γιάννα Γρατσούνη, μιλάει για τον δικό της Πυθαγόρα, έναν «στοργικό πατέρα» μέσα στο σπίτι, μια «ανοιχτή» ψυχή, έναν εργατικό άνθρωπο «με όμορφη καλλιτεχνική τρέλα».

Ο Κώστας Μπαλαχούτης, ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, σκιαγραφεί έναν αξεπέραστο δημιουργό που έδωσε στην «παρεξηγημένη λέξη σουξέ υπόσταση και ακριβό χαρακτήρα» και «δημιούργησε έργο πλατύ και ουσιαστικό, υμνώντας τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων».

Ο Άκης Δείξιμος και η Γιούλη Τάσσου ερμηνεύουν διαχρονικά τραγούδια του συγκινητικού Πυθαγόρα: «Αγάπα με», «Όταν πίνει μια γυναίκα», «Αποκλείεται», «Τέλι τέλι τέλι», «Επιπόλαιος», «Δεν υπάρχει ευτυχία», σε μια υπέροχη, τιμητική βραδιά.

Στην παρέα της εκπομπής, ο συνθέτης, μαέστρος και δεξιοτέχνης του σαξοφώνου Γιώργος Κατσαρός, η ανιψιά του Πυθαγόρα Γιάννα Γρατσούνη, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Φύτρας, οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες Κατερίνα Γαβαλά, Δημήτρης Γεωργαλάς, Στέλιος Καλαθάς, η ηθοποιός Έλενα Τυρέα και ο δημοσιογράφος Θάνος Παπαχάμος, συνεργάτης της εκπομπής της ΕΡΤ1 «Στούντιο 4».