Σάλο έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύο και δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στη Σανγκάη. Ο φόβος της παγκόσμιας κοινότητας μεγαλώνει ενώ στο «τραπέζι» μπαίνει το ενδεχόμενο να υπάρχει νέα μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία ευθύνεται για τον συναγερμό που έχει σημάνει στην Κίνα και τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ.

«Οι λόγοι της κινεζικής ”υστερίας” είναι τρεις», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου που μίλησε στο iatropedia.gr.

«Στα μάτια των επιστημόνων της Δύσης μοιάζει εντελώς ουτοπικό να εφαρμόζει κανείς πολιτική ”αποστείρωσης’‘ από έναν ιό που εμφανίζει υψηλό συντελεστή μεταδοτικότητας, και συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ικανότητα διασποράς από κάθε τύπο κορονοϊού» υποστηρίζει.

«Είναι εντελώς λανθασμένη η πολιτική του Zero Covid που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι Κινέζοι»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου: «Είναι εντελώς λανθασμένη η πολιτική του Zero Covid που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι Κινέζοι. Γιατί με την Όμικρον δεν μπορείς να υποστηρίξεις αυτήν την πολιτική. Η Όμικρον έχει συντελεστή μεταδοτικότητας 10. Πώς θα το υποστηρίξεις αυτό; Αντί να πάρουν κάποια μέτρα -όχι τόσο αυστηρά- για να περιορίσουν αυτό το 10 και να το κάνουν 4, προσπαθούν να το μηδενίσουν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, ό,τι και να κάνει κανείς».

Τεστ κορονοϊού στη Σανγκάη

«Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο ότι συμβαίνει κάτι περίεργο εκεί, δηλαδή κάποια μετάλλαξη που μας ανησυχεί. Μάλλον είναι θέμα κακής αντίδρασης των κινεζικών αρχών όλο αυτό που συμβαίνει. Από κει και πέρα, υπάρχουν όντως προβλήματα στην Κίνα, όμως, άλλου τύπου» λέει.

«Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει προς τα που θα πάει η κατάσταση. Λογικά η εξελικτική μορφή του ιού, πάει προς το ”πιο μεταδοτικός και λιγότερο παθογόνος”. Αλλά μπορεί να υπάρξει και ένας ιός που θα είναι ”πιο μεταδοτικός και περισσότερο παθογόνο”. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την άλλη πλευρά» υπογραμμίζει και συμπληρώνει «δεν μπορούμε καν να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο: Μπορεί να υπάρξει νέα μετάλλαξη και πιο νωρίς, δεν το ξέρουμε».

Lockdown στη Σαγκάη: Οι τρεις βασικοί λόγοι της ανησυχίας των κινεζικών αρχών

H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Τότε, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα καθώς άρχισε να επικρατεί σε όλο τον πλανήτη η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και η ακόμη πιο γρήγορη σε διασπορά υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

«Η εξάπλωση ήταν πλέον αδύνατον να συγκρατηθεί. Κι αυτό στην Κίνα ήταν ακόμη πιο δύσκολο για τρεις κυρίως λόγους» σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα λόγω:

  • της χαμηλής αποδοτικότητας των κινεζικών εμβολίων
  • της μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 65 ετών
  • της απουσίας φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό

Όπως καταθέτει μέσα από την προσωπική του εμπειρία ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, η χαμηλή απόδοση των εμβολίων που παρασκευάζονται στην Κίνα, έχει αποδειχθεί και στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

«Οι τίτλοι αντισωμάτων του εμβολίου Cinovac βρέθηκαν εξαιρετικά χαμηλοί σε ναυτικούς που ταξίδευαν και δεν βρήκαν να κάνουν πιο αποτελεσματικό εμβόλιο» λέει.

«Οι Κινέζοι έχουν πρόβλημα με τα εμβόλια»

«Έχουν πρόβλημα με τα εμβόλιά τους οι Κινέζοι. Το ένα είναι από νεκρό ιό και έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα. Στο δικό μας εργαστήριο είχαμε την εμπειρία, με αντισώματα που ελέγξαμε από ναυτικούς, που είχαν κάνει το κινέζικο εμβόλιο Cinovac, γιατί δεν είχαν βρει άλλο διαθέσιμο. Εγώ που τους έκανα τον έλεγχο αντισωμάτων διαπίστωσα ότι είχαν πολύ χαμηλά αντισώματα. Και είναι χαμηλός ο τίτλος και όταν ξεκινάει, και στην πορεία. Ακόμη κι αν κάνουν υψηλό τίτλο, τα αντισώματα πέφτουν πολύ σύντομα σ’ αυτά τα εμβόλια» τονίζει ο επιστήμονας.

Εμβόλιο κορονοϊού

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών ξεπερνά στην Κίνα το 10% με 15%, και κυρίως ανάμεσα στα άτομα άνω των 65 ετών. Παράλληλα, ο πληθυσμός είναι σχεδόν «άσπιλος» από την Covid-19, καθώς λόγω της πολιτικής που εφαρμόστηκε, οι πολίτες δεν έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία.

«Έχουν χαμηλά ποσοστά νόσησης λόγω της πρακτικής του Zero Covid που εφάρμοζαν. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου φυσική ανοσία. Κι αυτό παίζει ρόλο. Και έχουν και πολλούς πάνω από 65 ετών ανεμβολίαστους. Και επειδή είναι μεγάλος πληθυσμός, το 10 με 15% είναι τεράστιο το νούμερο των ανεμβολίαστων», εξηγεί ο Καθηγητής.

Τι θα πρέπει να γίνει τώρα; Ο επιδημιολόγος είναι σαφής: «Οι Κινέζοι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική».

«Θα είναι πράγματι καταστροφικό για την Κίνα, αν δεν λάβουν άλλου είδους μέτρα. Θα πρέπει να ξαναδούν τι θα κάνουν με τον εμβολιασμό τους και να πάρουν μέτρα πιο μακροπρόθεσμα και ηπιότερα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Όχι αυτό που κάνουν τώρα. Με το lockdown, αυτό που καταφέρνει κανείς είναι να μεταθέτει τη λύση του προβλήματος αργότερα. Δεν βγάζει πουθενά. Αν ξανανοίξουν αργότερα, τι θα κάνουν; Απαιτείται άλλο μείγμα πολιτικής, μακροπρόθεσμο, πιο ήπιο και να δουν τι θα κάνουν με τον εμβολιασμό τους» επισημαίνει κλείνοντας ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.