Το ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους Έλληνες αυτή την περίοδο είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις άγιες μέρες του Πάσχα, με αποκορύφωμα το σούβλισμα του οβελία και το αν θα χρειαστεί υπόστεγο για την τήρηση του πατροπαράδοτου εθίμου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο καιρός μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη θα είναι γενικά καλός, με ενισχυμένους ανέμους και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Από τη Μεγάλη Πέμπτη και έπειτα, αναμένεται αστάθεια που θα φέρει βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Για τη Μεγάλη Δευτέρα (29/04) ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Βροχές θα σημειωθούν στη βόρεια Κρήτη τις πρωινές ώρες και στη Θράκη ως και το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Θα φτάσει τους 20 με 24 και τοπικά στα δυτικά, τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Μεγάλη Τρίτη (30/04) αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και το μεσημέρι – απόγευμα στα δυτικά ηπειρωτικά.

Τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Λίγες τοπικές βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν στην Εύβοια, τη βόρεια Κρήτη και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες. Στα Δωδεκάνησα και το νότιο τμήμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στρέφονται σε βόρειων διευθύνσεων ίδιας έντασης. Στα ανατολικά βόρειοι 6 με 7 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά.

Τη Μεγάλη Τετάρτη (01/05) θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες έως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τις νότιες νησιωτικές περιοχές με πιθανές τοπικές βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημεριανές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Μεγάλη Πέμπτη (02/05) θα σχηματιστούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς και από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα νότια.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα από Μεγάλη Παρασκευή έως και την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται αστάθεια.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Τάσου Αρνιακού:

«Τη Μεγάλη Παρασκευή η αστάθεια παραδοσιακά θα μεγαλώσει. Περιμένουμε και στη Μακεδονία, και στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά κάποιες τοπικές βροχές το μεσημέρι, όχι όμως την ώρα της περιφοράς των Επιταφίων. Το Σάββατο και την Κυριακή περιμένουμε πάλι την ίδια κατάσταση, κυρίως όμως στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας με κάποιες τοπικές βροχές και μπόρες. Η οδηγία είναι σε αυτές τις περιοχές να βάλουν τον οβελία νωρίς-νωρίς το πρωί έτσι ώστε μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι γιατί από εκεί και πέρα ενδεχομένως να έχουμε και κάποιες τοπικές μπόρες».

Πάντως, πιο ακριβής πρόβλεψη ώστε να λυθούν οι απορίες για το αν θα χρειαστεί υπόστεγο για το σούβλισμα του οβελία, θα μπορέσουν να κάνουν οι μετεωρολόγοι της Μεγάλη Δευτέρα προς Μεγάλη Τρίτη.