Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών για το Ασφαλιστικό, που έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Νέο ραντεβού των υπουργών με το κουαρτέτο θα γίνει αύριο, ωστόσο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι από την αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται τελική συμφωνία για το Ασφαλιστικό, αλλά θα τεθεί ένας «οδικός χάρτης» για να κλείσει η συμφωνία στο προσεχές διάστημα.

Εξερχόμενος της συνάντησης και μιλώντας με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τις πληροφορίες για εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλιση στα 288 ευρώ και τόνισε πως η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης. «Υπάρχει, όμως, μία συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο τα σχετικά σενάρια.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων θα είναι το σύστημα. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.

Σημειώνεται ότι, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό από μόνο του θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά εμπλέκεται στο συνολικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Το κουαρτέτο φεύγει από την Αθήνα αύριο, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, χωρίς τελική συμφωνία και η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής είναι η 2α Απριλίου. Η συνέχεια των διαβουλεύσεων παραπέμπεται στις τεχνικές ομάδες.

Τα τέσσερα αγκάθια της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές είναι:

*Το αφορολόγητο στα 7.000 ευρώ
*Το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων
*Τα κόκκινα δάνεια
*Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών