Ερμηνευτική εγκύκλιο που αφορά τον τρόπο διαχείρισης των εμβασμάτων εξωτερικού θα εκδώσει αύριο Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.

Η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ειδικής εφαρμογής του Taxinet των συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους φορολογούμενους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 -2011 που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους θα προβλέπει πως η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων θα εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Σημειώνεται πως 24.710 φορολογούμενοι είχαν λάβει από τα μέσα Δεκεμβρίου 2012 διορία έως και τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να ενημερώσουν την ειδική εφαρμογή του Taxinet στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) με δεδομένα από τα οποία θα αποδεικνύονται τα πλεονάζοντα κεφάλαια των προηγούμενων ετών, ενώ θα έπρεπε εφόσον συντρέχουν λόγοι, να υποβάλλουν παραλλήλως στην Εφορίας τους και αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, από τους 25.000 φορολογουμένους μόλις 9.000 χιλιάδες επισκέφτηκαν την ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ από αυτούς περίπου 6.800 υπέβαλαν μέχρι τις συμπληρωματικές δηλώσεις και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Έτσι, το υπουργείο έδωσε νέα παράταση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στους φορολογούμενους για να υποβάλουν τις δηλώσεις και τα δικαιολογητικά.

Όμως μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή ο αριθμός των φορολογουμένων που ανταποκρίθηκαν δεν ξεπέρασε τις 10.000 γεγονός που σύμφωνα με λογιστές και φοροτεχνικούς έχει να κάνει και με το ότι δεν είχε εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να αναλάβουν ευθύνη έναντι των πελατών τους.

Από τη διαδικασία προέκυψαν και πολλά ευτράπελα. Ενδεικτικώς οι εφορίες που συνενώθηκαν δεν έχουν ακόμα δώσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών στους φορολογουμένους, ειδοποιήσεις για τα εμβάσματα εξωτερικού έχουν σταλεί λανθασμένα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν νόμιμη εμπορική δραστηριότητα, ενώ ειδοποιήσεις έχουν σταλεί και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν πληρώσει από προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό τιμολόγια εξωτερικού.

Σημειώνεται πως τα χρηματικά ποσά που δεν θα δικαιολογηθούν θα θεωρηθούν προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και θα φορολογηθούν με συντελεστή 45%.