Όσοι δεν πρόλαβαν ή ξέχασαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη (30/4) που έληγε κανονικά η προθεσμία, έχουν την ευκαιρία να την πληρώσουν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (2/5), χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκο λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Εξαιτίας των έκτακτων εργασιών στις υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πραγματοποιήθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη, η ΑΑΔΕ έδωσε έξτρα πίστωση χρόνου μέχρι σήμερα (2/5) για πληρωμή φόρων και υποβολή δηλώσεων που έληξαν στις 30 Απριλίου 2024.

Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έπρεπε να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τη Μεγάλη Τρίτη μπορούν να το κάνουν σήμερα χωρίς πρόστιμο, ενώ το ίδιο ισχύει και για μια σειρά δηλώσεων που έπρεπε να υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου 2024. Ειδικά για τις πληρωμές ΦΠΑ που αφορούν σε δηλώσεις οι οποίες υπεβλήθησαν μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος (ώρα 15:30 της Μεγάλης Τρίτης) η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή του φόρου παρατείνεται μέχρι 31/5/2024. Η ίδια ημερομηνία (31/5/2024) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

Ακίνητα

Φόροι

Συγκεκριμένα με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, παρατείνονται μέχρι και την 2/5/2024, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες λήγουν στις 30/04/2024. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Δηλώσεις

Επιπλέον με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνονται μέχρι και την 2/5/2024:

  • Οι προθεσμίες εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30.4.2024, όπως δηλώσεις ΦΠΑ (ΕΝΤΥΠΟ Φ2), παρακρατούμενοι φόροι, δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, τέλη και λοιποί έμμεσοι φόροι κ.λπ.
  • Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογιών κεφαλαίου (φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια, μεταβιβάσεις ακινήτων και στοιχείων ακινήτων Ε9), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/4/2024 και την 1/5/2024.
  • Για υποβολές δηλώσεων ΦΠΑ που έγιναν μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος (ώρα 15:30) η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή του φόρου παρατείνεται μέχρι 31/5/2024. Η ίδια ημερομηνία (31/5/2024) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.