Ο Nicolai Tangen, CEO πετρελαϊκού ταμείου της Νορβηγίας, «έβγαλε το καπέλο» στους αμερικανούς εργαζόμενους, αναφέροντας ότι εργάζονται σκληρότερα από τους Ευρωπαίους, για τους οποίους δεν μίλησε με τα καλύτερα λόγια.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην οικονομική εφημερίδα «Financial Times» τόνισε ότι προτιμάει την αμερικανική αγορά, αφού λύνει τα χέρια στους εργοδότες, σε αντίθεση με τη νομοθεσία της γηραιάς ηπείρου, που κινείται διαφορετικά.

Ως παράδειγμα έφερε τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου στις ΗΠΑ δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να «κλέψει» τη δουλειά άλλου, κάτι που απαγορεύεται στην Ευρώπη.

«Δεν σχολιάζω αν είναι καλό ή κακό, αλλά στην Αμερική έχει πολλή τεχνητή νοημοσύνη και καμία ρύθμιση, ενώ στην Ευρώπη δεν έχετε τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πολλές ρυθμίσεις. Είναι ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, στην Αμερική δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους αποτύχουν οικονομικά, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου στιγματίζονται ως παράδειγμα προς αποφυγή. «Υπάρχει θέμα νοοτροπίας όσον αφορά την αποδοχή των λαθών και των κινδύνων. Αν χρεοκοπήσεις στην Αμερική, έχεις άλλη μια ευκαιρία. Στην Ευρώπη, είσαι νεκρός», δήλωσε στη συνέχεια.

Έπειτα, πρόσθεσε πως «στις ΗΠΑ υπάρχει γενικό επίπεδο φιλοδοξίας. Εμείς δεν είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικός στο να μιλάω για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά οι Αμερικανοί απλά εργάζονται πιο σκληρά».

Επίσης, υπερασπιζόμενος τις εργασιακές συνθήκες στις ΗΠΑ δήλωσε ότι «υπάρχει ένα επιχείρημα για το ότι οι μεγάλοι γίνονται όλο και μεγαλύτεροι και ο νικητής τα παίρνει όλα… Αλλά μετά από συζητήσεις με αμερικανούς διευθύνοντες συμβούλους, μου παραπονέθηκαν για τη δυσκολία δραστηριοποίησης στην Ευρώπη λόγω των σκληρών κανονισμών και της γραφειοκρατίας».

Ο Nicolai Tangen καταλήγοντας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική στον ανταγωνισμό και να μη δίνει έμφαση στους κανόνες, γιατί εμποδίζουν την καινοτομία.