Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και αφού το Ιράν και το Ισραήλ επιτέθηκαν ο ένας στο έδαφος του άλλου, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να πλησιάζει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, σε δηλώσεις του πριν από λίγες ώρες σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι στο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν η συνάντηση του Ερντογάν με τον Χανίγιε θα είναι θέμα στη συνάντηση με τον Μπάιντεν ή θα θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, απάντησε: «Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια συγκεκριμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι «φιλοξενεί τον ηγέτη της Χαμάς», ο Κίρμπι είπε: «Και πάλι, θα αφήσω τον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει για τις συναντήσεις που έχει. Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη θέση μας για τη Χαμάς, και ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Θα το αφήσω έτσι».