Τελεσίγραφο επέδωσε ο Μπένι Γκαντζ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη συγκρότηση σαφούς σχεδίου για τη διακυβέρνηση της Γάζας, μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ισραηλινός υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκάντζ, ζήτησε να δεσμευτεί ο Νετανιάχου σε ένα συμφωνημένο όραμα- προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Ο Γκαντς απαρίθμησε έξι στόχους που πρέπει να υιοθετήσει ο Νετανιάχου ή να αντιμετωπίσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση:

  • Η επιστροφή των ομήρων,
  • Η αποστράτευση της Χαμάς και η αποστρατικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας,
  • Καθορισμός μιας κυβερνητικής εναλλακτικής λύσης στη Λωρίδα,
  • Η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά έως την 1η Σεπτεμβρίου,
  • Προώθηση της ομαλοποίησης,
  • Υιοθέτηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας τυποποιημένης ισραηλινής εθνικής υπηρεσίας.

«Εάν επιλέξετε να οδηγήσετε το έθνος στην άβυσσο, θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση, θα στραφούμε στον λαό και θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική νίκη», είπε ο Γκαντς στη δήλωσή του.

 Νετανιάχου«Έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να στείλει στη Χαμάς»

Αιχμηρή απάντηση στη σφοδρή κριτική του Μπένι Γκαντζ δίνει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να εκδώσει τελεσίγραφο στη Χαμάς» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Νετανιάχου. Ειδικότερα, το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι απαιτήσεις του Γκαντζ θα σημαίνουν το «τέλος του πολέμου και ήττα για το Ισραήλ, εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους». Εάν ο Γκαντζ δίνει πραγματικά προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και όχι στην ανατροπή της κυβέρνησης, συνεχίζει το γραφείο του πρωθυπουργού, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

  1. Θέλει ο Γκαντζ να τελειώσει η επιχείρηση στη Ράφα, και αν ναι, γιατί απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση ενότητας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των IDF;
  2. Αντιτίθεται στην εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, ακόμα κι αν ο Μαχμούντ Αμπάς δεν εμπλέκεται;
  3. Θα υποστήριζε ένα παλαιστινιακό κράτος ως μέρος μιας διαδικασίας ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία;

    «Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση, «αντιτίθεται στην συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας». Ο Νετανιάχου», συνεχίζει η δήλωση, «πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη των πολεμικών στόχων, «και αναμένει από τον Γκαντζ να καταστήσει σαφές στο κοινό τις θέσεις του για αυτά τα ζητήματα».

Η Χαμάς δηλώνει ότι απορρίπτει κάθε στρατιωτική παρουσία στην παλαιστινιακή γη

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση χθες, Παρασκευή, αναφέροντας ότι η προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας (για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας) δεν είναι εναλλακτική λύση στο άνοιγμα όλων των χερσαίων σημείων διέλευσης υπό την παλαιστινιακή επίβλεψη, προσθέτοντας ότι απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στην παλαιστινιακή γη.