Δεν έχουν τέλος τα επεισόδια στο Ιράν. Τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Το χάος που επικρατεί μεταξύ της αστυνομίας ηθών αλλά και των διαδηλωτών επιβεβαιώνει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter και αναδημοσιεύθηκε και από την ιρανική υπηρεσία του BBC. Σε αυτό έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την καταγγελία, Ιρανοί αστυνομικοί με πολιτικά αρχικά να σταματούν έναν άνδρα και μια γυναίκα που επέβαιναν σε μηχανάκι και στη συνέχεια να ξυλοκοπούν άγρια τον άνδρα με έναν εξ αυτών να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής.

Όπως φαίνεται στο βίντεο οι αστυνομικοί καταδίωκαν με μηχανές τον άνδρα και τη γυναίκα, η οποία κρατούσε κινητό τηλέφωνο στα χέρια, γεγονός που φέρεται να στάθηκε η αφορμή για την καταδίωξη. Ο βάναυσος ξυλοδαρμός του άνδρα ξεκίνησε τη στιγμή που προσπάθησε να αντιδράσει για την συμπεριφορά προς τη γυναίκα συνεπιβάτη του με τους αστυνομικούς να τον χτυπούν άγρια στο σώμα και στο κεφάλι.

Μετά τον πυροβολισμό ενός εκ των αστυνομικών, ο άνδρας φαίνεται να τρέμει από τον πόνο και από τις πληγές που έχουν προκληθεί, σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες κατάφερε και επέζησε.

Το βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό ήρθε στην δημοσιότητα σχεδόν ταυτόχρονα με άλλα βίντεο που έχουν καταγραφεί στο Πανεπίστημιο Σαρίφ, ένα από τα πιο γνωστά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Τεχεράνη.

Διαδικτυακά τα μαθήματα σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας

Ανεστάλησαν σήμερα τα δια ζώσης μαθήματα και θα γίνονται διαδικτυακά σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πανεπιστήμια της Τεχεράνης μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων και της ανάγκης να προστατευθούν οι φοιτητές…από σήμερα όλα τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Περίπου 200 φοιτητές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο και φώναζαν συνθήματα κατά του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν, μετέδωσε το Mehr. «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» και «οι φοιτητές προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση», φώναζε σύμφωνα με το πρακτορείο το συγκεντρωμένο πλήθος, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αρχές ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και σφαιριδίων με χρώμα εναντίον των φοιτητών, σύμφωνα με το Mehr, το οποίο προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έφεραν όπλα που βάλλουν μη θανατηφόρα μεταλλικά σκάγια έξω από την βόρεια πύλη του πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Επιστημών αργότερα έφθασε στην πανεπιστημιούπολη για να μιλήσει με τους φοιτητές σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, προσθέτει το ρεπορτάζ. Οι διαδηλώσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και πάνω από χίλιοι είναι οι συλληφθέντες στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Επίσης κατά τις ταραχές έχουν σκοτωθεί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.