Αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν σήμερα στην περιοχή της Ταϊβάν, την ώρα που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έφτανε στο νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί ότι είναι μια από τις επαρχίες του, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.
Ενώ η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» ως απάντηση στην επίσκεψη αυτή, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.
Το USS Ronald Reagan συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins, διευκρίνισε υπεύθυνη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το Higgins είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.
Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του «πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό», υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USNI), ενός ανεξάρτητου οργανισμού που πρόσκειται όμως στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Το Ronald Reagan και το Tripoli είναι και τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, σύμφωνα με το USNI.
Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των δύο αυτών πλοίων στην περιοχή δεν συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι, της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά τον προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.
«Λαμβάνουμε βεβαίως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυόμαστε την ασφάλεια των αιρετών του Κογκρέσου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιλέξουν να πάνε», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Οργισμένη αντίδραση της Κίνας
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της Πελόζι.
«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.
Κινεζικό ΥΠΕΞ: Παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε επίσης έντονα στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.
Το μήνυμα της Πελόζι από την Ταϊβάν
«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν» ανέφερε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.
«Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo» κατέληξε στη δήλωσή της η πρόεδρος της Βουλής.
Η Νάνσι Πελόζι πρόκειται να συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και τους βουλευτές της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.
Η στάση της Πελόζι στην Ταϊβάν δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό πρόγραμμα των επισκέψεών της στην Ασία που δόθηκε από το Κογκρέσο, ωστόσο είχε συζητηθεί για εβδομάδες πριν από το ταξίδι της. Η πιθανή στάση προκάλεσε προειδοποιήσεις από την Κίνα καθώς και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ενημέρωσε την Πελόζι για τους κινδύνους μιας επίσκεψης στο δημοκρατικό, αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της.
Από την πλευρά της η Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι η Κίνα έχει δικαίωμα να προστατέψει την «κυριαρχία» της και πως αποτελεί «Σαφής πρόκληση» η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες το Κρεμλίνο προειδοποιούσε τις ΗΠΑ ότι «Θα μπείτε σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο».