Στο βραδινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, μίλησε για τις εξελίξεις τόσο στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά και για τις διπλωματικές προσπάθειές του.
«Εκείνοι (σ.σ. οι Ρώσοι) είπαν τρεις με πέντε ημέρες. Πίστευαν πως αυτό θα είναι αρκετό γι’ αυτούς ώστε να υποτάξουν ολόκληρο το κράτος. Βρισκόμαστε ήδη στις 36. Και στεκόμαστε. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Μέχρι το τέλος», τόνισε αρχικά ο Ζελένσκι και συνέχισε ενημερώνοντας για τη δράση του ουκρανικού στρατού.
«Στον βορρά του Κιέβου, στην κατεύθυνση του Τσερνίχιβ και στην επαρχία του Σούμι, διώχνουμε τους εισβολείς. Γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορούν να αντέξουν την ένταση των συγκρούσεων. Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε πως αυτό είναι μέρος της τακτικής του ρωσικού στρατού. Δεν είναι κάτι τυχαίο. Ξέρουμε τα πλάνα τους. Γνωρίζουμε τί σχεδιάζουν και τί κάνουν. Ξέρουμε πως φεύγουν από περιοχές όπου τους νικάμε και μεταφέρονται σε περιοχές που είναι πολύ πιο σημαντικές, σ’ αυτές που έχουμε τις περισσότερες δυσκολίες», δήλωσε.
Περιγράφοντας την «πολύ δύσκολη» κατάσταση στα νότια της Ουκρανίας και στην περιοχή του Ντονμπάς, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στις «προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας». «Προσπαθούν να οργανωθούν εκεί και να δημιουργήσουν δομές. Προσπαθούν να βρουν τρόπους να εδραιώσουν την παρουσία τους», είπε. «Στο Ντονμπάς, στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο, τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνουν δυνάμεις προκειμένου να εξαπολύσουν επιθέσεις. Ισχυρές επιθέσεις», συμπλήρωσε.
Το ευχαριστώ στην Τουρκία – Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας με τον Ερντογάν
Στο διπλωματικό σκέλος, τώρα, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως μίλησε στα κοινοβούλια της Αυστραλία, της Ολλανδίας και του Βελγίου. «Ένιωσα απόλυτη στήριξη. Περιμένω απτές εξελίξεις. Ζήτησα πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στον εισβολέα μέχρι να τελειώσει η εισβολή», τόνισε.
Συνέχισε αναφέροντας τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Ζελένσκι είπε πως κουβέντιασαν για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία και για τη χρηματοδότηση πρόζεκτ ζωτικής σημασίας για τη χώρα του και τόνισε πως στη συνομιλία τους αναφέρθηκαν «και στη δυναμική προς την ολοκληρωτική ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ζελένσκι τόνισε είναι ευγνώμων προς τις ΗΠΑ για το νέο πακέτο κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία. «Έτσι, δεν θα επιτραπεί να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που βρίσκονται σε ισχύ – γιατί έχουμε ήδη παρατηρήσει τέτοιες προσπάθειες. Επίσης, θα περιορίσει ευαίσθητους τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως τον τομέα της άμυνας».
Τέλος, ο Ζελένσκι είπε πως συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μιλήσαμε για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα και για την πιθανότητα διαπραγματεύσεων στην Τουρκία με τη Ρωσία. Επίσης για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εγγυήσεων για το κράτος μας, για την ασφάλεια που χρειαζόμαστε και για την πραγματική εξασφάλισή της – σε κάτι που ήρθαμε πιο κοντά. Είμαι ευγνώμων στην Τουρκία που έδειξε την ετοιμότητά της να γίνει εγγυήτρια της ασφάλειας στην Ουκρανία».