Οι Τσετσένοι μαχητές που έχουν σπεύσει στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την Ρωσία αρχίζουν να θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι σύμμαχοι της Μόσχας, καθώς με βάση διεθνής αναλύσεις, ενδέχεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του theguardian.com, το τάγμα των περίπου 1.000 «εθελοντών» -αναλυτές ανεβάζουν τον αριθμό αρκετά υψηλότερα- που έστειλε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, από την πρώτη μέρα της εισβολής, έχει αναλάβει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο.

Με βάση το δημοσίευμα, δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι οι Τσετσένοι χρησιμοποιήθηκαν στις αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας βασικών Ουκρανών ηγετών τις πρώτες 48 ώρες της εισβολής. Παράλληλα, συγκρότησαν μονάδες που πολιόρκησαν την Μαριούπολη, όπου δόθηκαν μάχες στα περίχωρα, όπου εικάζεται πως έλαβε μέρος και το τάγμα του Αζόφ από την μεριά των Ουκρανών.

Επίσης, φέρεται να αποτελούν τους πιο έμπειρους μαχητές μέχρι στιγμής για την Ρωσία, με ειδίκευση στις μάχες σε αστικές περιοχές. O Guardian χαρακτηριστικά σημειώνει ότι οι Τσετσένοι έχουν φήμη ως σκληροί μαχητές, οι οποίοι «είναι γνωστοί για βαναυσότητες κατά αμάχων». Σημειώνεται, πως με βάση το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη φήμη ενδέχεται να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι μάχες μέσα στις πόλεις, όπως αναφέρουν ουκρανικές πληροφορίες.

O Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ

Προβλήματα με τους Ρώσους

Παρόλα αυτά, το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι οι Τσετσένοι μπορεί να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, όμως δεν έχουν άριστες σχέσεις με τον ρωσικό στρατό.

Συγκεκριμένα, φέρεται να ακολουθούν εντολές μόνο από τους διοικητές τους, σε σημείο που μπορεί να δημιουργηθούν προστριβές με Ρώσους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν την εποπτεία του μετώπου.

Με βάση τον Guardian, φέρεται να υπάρχει και συνεχής διαμάχη μεταξύ των Τσετσένων διοικητών και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να λείπουν οι δημόσιες προσβολές, ενώ φέρεται να μην γίνεται καμία προσπάθεια ενσωμάτωσης στον τακτικό στρατό.

Έτσι, με βάση το βρετανικό Μέσο, φέρεται οι Τσετσένοι μαχητές να αναδεικνύονται σε κρίσιμο σύμμαχο για την Ρωσία, όχι όμως χωρίς να ανακύπτουν μικροπροβλήματα ή προστριβές στη μεταξύ τους σχέση.