Οι προσπάθειες για μια σύμπραξη ανάμεσα στην αφρικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο απέτυχαν, δήλωσε σήμερα ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, κατά την έναρξη της 3ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής στην Τρίπολη.

«Αποτύχαμε στην οικονομική μας σύμπραξη», δήλωσε ο Καντάφι ενώπιον των ηγετών και των εκπροσώπων 80 αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών.

«Αρχίσαμε με μια σειρά συμβάσεων (το 2007 στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας), όμως οι συμφωνίες αυτές δεν είναι αποτελεσματικές και έμειναν στα χαρτιά», προσέθεσε, ενώ σημείωσε ότι «μας απασχολεί η πολιτική και αφήσαμε κατά μέρος την οικονομία. Η Αφρική χρειάζεται οικονομία, όχι πολιτική».

«Αν η Αφρική αποτύχει στη σύμπραξή της με την Ευρώπη έχει άλλες εναλλακτικές», προειδοποίησε εξάλλου, επικαλούμενος κυρίως τη Λατινική Αμερική, την Κίνα και την Ινδία: «χώρες και περιοχές που σέβονται τα καθεστώτα μας και δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Ο Καντάφι κάλεσε παράλληλα την ΕΕ να σταματήσει να διαπραγματεύεται με περιφερειακές αφρικανικές ομάδες, «διαφορετικά η σύμπραξή μας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου ότι οι Συμφωνίες Οικονομικής Σύμπραξης (APE) που διαπραγματεύεται η Ε.Ε. χωρίς μεγάλη επιτυχία με τις αφρικανικές χώρες δεν βοήθησαν την οικονομική και αγροτική ανάπτυξη και «οδήγησαν αντιθέτως σε μια πτώση του επιπέδου ζωής και των εξαγωγών των αφρικανικών χωρών προς την Ευρώπη».

«Θέλουμε μια σύμπραξη ίσου προς ίσον που να στηρίζεται στο κοινό συμφέρον και όχι στην εκμετάλλευση», σημείωσε.

Ο Καντάφι επιτέθηκε εξάλλου στον ΠΟΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, οργανισμούς που χαρακτήρισε «τρομοκρατικούς», οι οποίοι «κατέστρεψαν την Αφρική», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ζητούμε την κατάργηση του ΠΟΕ. Δεν είχε για μιας ποτέ καμία χρησιμότητα. Η μόνη του έννοια είναι να ανοίξουμε τα σύνορά μας στα εξωτερικά εμπορεύματα για να καταστραφούν όλες οι βιομηχανίες μας», σημείωσε.

Ο Λίβυος ηγέτης επέκρινε τέλος το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο χαρακτήρισε «διεφθαρμένο», υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει τη χορήγηση μιας μόνιμης έδρας στην Ε.Ε. και μιας στην Αφρικανική Ένωση.