Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς πραγματοποιεί από χθες το βράδυ ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, αλλά και θέματα που αφορούν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στον οποίο αυτήν την περίοδο προεδρεύει η Σερβία.

Κατα την άφιξη του, χθες βράδυ, στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ο κ. Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ένα από τα κύρια καθήκοντα μας είναι να προωθήσουμε μία δήλωση που θα επιβεβαιώνει την προσήλωση μας στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου». Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι «στη δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται η ευρωπαϊκή ήπειρος, η σερβική προεδρία στον ΟΑΣΕ αποτελεί εγγύηση ότι θα ληφθούν ισορροπημένες και καλά αξιολογημένες αποφάσεις».

Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας υποδεχόμενος, στο αεροδρόμιο, τον Ρώσο ομόλογο του δήλωσε: «θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις αλλά και θέματα που αφορούν τον ΟΑΣΕ, το ΟΗΕ και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μάικλ Κίρμπι. Στο λιτό ανακοινωθέν του σερβικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «ο κ. Ντάτσιτς ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για τις προσπάθειες που κάνει και την αφοσίωση που επιδεικνύει η Σερβία, ως προεδρεύουσα χώρα στον ΟΑΣΕ, για να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία». Η συνάντηση αυτή, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Λαβρόφ προκαλεί έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΄΄Politika΄΄ του Βελιγραδίου αναφέρθηκε στην απόσχιση της Κριμαίας τονίζοντας ότι αποτέλεσε έκφραση της βούλησης του λαού. «Είναι παράλογες οι προσπάθειες αυτών που σκηνοθέτησαν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία να αμφισβητούν τη βούληση των κατοίκων της Κριμαίας που εκφράστηκε ελεύθερα μέσα από δημοψήφισμα» επισημαίνει ο κ. Λαβρόφ.

Συμπληρώνει ωστόσο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις της Σερβίας στο ζήτημα του Κοσόβου το οποίο θα πρέπει – όπως λέει – να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 1999, που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αποκαλύπτει ότι στο θέμα του Κοσόβου η Μόσχα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες και τις ΗΠΑ ότι «η εισαγωγή στη διεθνή πρακτική του μοντέλου ανακήρυξης ανεξαρτησίας τμήματος ενός κράτους θα δημιουργήσει προηγούμενο».