Η Χαμάς, η μεγαλύτερη παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, καταδίκασε έντονα σήμερα την εκτέλεση 21 Αιγυπτίων Κοπτών στη Λιβύη από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, καταγγέλλοντας ένα «βάρβαρο έγκλημα το οποίο κηλιδώνει την εικόνα του Ισλάμ».

Η παλαιστινιακή οργάνωση «καταδικάζει αυτό το βάρβαρο έγκλημα το οποίο κηλιδώνει την εικόνα του ισλάμ και αντιβαίνει τις αρχές της ανοχής, καταστρέφοντας τις σχέσεις ανάμεσα στους Άραβες μουσουλμάνους και τους χριστιανούς που ζουν μαζί μας, στις χώρες μας, εδώ και αιώνες, καθώς το ισλάμ τους εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια», όπως τόνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Το ισλάμ δεν μας προστάζει να σκοτώνουμε εκείνους που μας σκοτώνουν, μας επιτίθενται ή παραβιάζουν τα δικαιώματά μας», σύμφωνα με τη Χαμάς, κόμμα το οποίο συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου, το κίνημα το οποίο πρόσφατα οι νέες αρχές στο Κάιρο έθεσαν εκτός νόμου χαρακτηρίζοντάς το «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η Χαμάς, οργάνωση την οποία το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική, καταδικάζει συχνά τις ακρότητες του ΙΚ, ενώ οι ισραηλινές αρχές προσπαθούν συστηματικά εδώ και μήνες να συνδέσει τους Παλαιστίνιους ισλαμιστές με τους τζιχαντιστές.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος και τηλεφώνησε το πρωί στον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Επίσης στη Δυτική Όχθη σήμερα περίπου 300 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Αιγύπτου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα. «Είμαστε με την Αίγυπτο, εναντίον της τρομοκρατίας», έγραφαν πλακάτ που κρατούσαν συγκεντρωμένοι, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εξάλλου και οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, όπως και το Ιράν, καταδίκασαν τον αποκεφαλισμό των Αιγυπτίων Κοπτών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους βασικούς πιστωτές της κυβέρνησης του προέδρου Σίσι, καταδίκασε την «απεχθή» αυτή ενέργεια και διαβεβαίωσαν το Κάιρο ότι θα «θέσουν όλα τα μέσα τους στην υπηρεσία της Αιγύπτου για την εξάλειψη της τρομοκρατίας», εκφράζοντας παράλληλα την «υποστήριξή τους και την πλήρη αλληλεγγύη τους» προς τους Αιγυπτίους.

Παράλληλα η διπλωματία των ΗΑΕ τόνισε την «ανάγκη να υποστηριχθεί η νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση» που αναγνωρίζεται διεθνώς στις «προσπάθειές της να αποκαταστήσει την εξουσία της στο σύνολο του λιβυκού εδάφους».

Στο Ριάντ, το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεκλήθη υπό τον μονάρχη Σαλμάν εξέφρασε την «έντονη καταδίκη του για το έγκλημα που διαπράχθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση» ΙΚ.

Και η Ντόχα καταδίκασε τον αποκεφαλισμό των Αιγυπτίων και εξέφρασε την «αλληλεγγύη του κράτους του Κατάρ προς τον αιγυπτιακό λαό».

Στη Μανάμα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ Μπεν Ίσα αλ Χαλίφα κατήγγειλε το «απεχθές έγκλημα» του ΙΚ, το οποίο «αντίκειται σε όλες τις θρησκείες και τις (ανθρώπινες) αξίες», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του συμμετέχει «μαζί με τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Και ο εμίρης του Κουβέιτ Σάμπαχ αλ Άχμεντ αλ Σάμπαχ, σε μήνυμά του προς τον Σίσι, κατήγγειλε ένα «αποκρουστικό έγκλημα, που δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία».

Από τη δική της πλευρά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν Μαρζιέχ Αφχάμ «καταδίκασε έντονα το απάνθρωπο έγκλημα της τρομοκρατικής οργάνωσης των τακφίρι Ντάες», χρησιμοποιώντας έναν όρο για τους σουνίτες εξτρεμιστές και το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. Η Αφχάμ υποστήριξε ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι να διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των πιστών των μονοθεϊστικών θρησκειών «προς όφελος του σιωνιστικού καθεστώτος».