Μία ομάδα υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που όπως υποστηρίζει δείχνει τα μέλη της να πραγματοποιούν επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία εναντίον ενός Δανού υπηκόου, ο οποίος επέζησε, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Η γνησιότητα του οπτικού υλικού δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις 22 Νοεμβρίου ότι ένας Δανός πυροβολήθηκε στον ώμο την ώρα που έφευγε από την εργασία του στην πρωτεύουσα, το Ριάντ, και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το προσκείμενο στους τζιχαντιστές δίκτυο al-Battar Media Foundation που υποστηρίζει ότι σε αυτό φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μία επιχείρηση από «Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στη Γη των Δύο Ιερών Τεμενών»–όπως κάποιοι ισλαμιστές αποκαλούν τη Σαουδική Αραβία– σύμφωνα με το SITE.

Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ομιλίες του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και του εκπροσώπου της οργάνωσης Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, και καλεί τους Σαουδάραβες “να σκοτώσουν και να φτύσουν” τους πολίτες δυτικών χωρών που εμπλέκονται στις επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης.

Το βίντεο έχει ληφθεί μέσα από όχημα που κινείται σε δρόμο όπου φαίνονται πινακίδες οι οποίες παραπέμπουν σε συνοικίες του Ριάντ. Σε αυτό διακρίνεται ένα χέρι να πυροβολεί από το ανοιχτό παράθυρο εναντίον ενός αυτοκινήτου λευκού χρώματος που κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Τον περασμένο μήνα, το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τους υποστηρικτές του στη Σαουδική Αραβία, η οποία παίρνει μέρος στις αεροπορικές επιδρομές κατά της οργάνωσης στη Συρία, να επιτεθούν εναντίον σιιτών μουσουλμάνων, κυβερνητικών αξιωματούχων και δυτικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στο Ρόιτερς τον περασμένο μήνα ότι εντόπισε τουλάχιστον 2.000 Σαουδάραβες, που έχουν μεταβεί στη Συρία και στο Ιράκ κι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών, αλλά ότι 600 από αυτούς έχουν επιστρέψει στο βασίλειο κι έχουν συλληφθεί, ενώ άλλοι έχουν σκοτωθεί.