Δεν απαγόρευσε τη διοργάνωση της Παρέλασης Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων «Belgrade Pride Parade» στη σερβική πρωτεύουσα, την προσεχή Κυριακή, το γραφείο συντονισμού των υπηρεσιών ασφάλειας της Σερβίας.

«Το γραφείο συντονισμού των υπηρεσιών ασφάλειας, παρά τις διαφορετικές απόψεις, δεν απαγόρευσε τη διεξαγωγή της Παρέλασης Υπερηφάνειας στις 28 Σεπτεμβρίου, στο Βελιγράδι» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μετά τη λήξη σύσκεψης εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το γραφείο συντονισμού διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύσει την εκδήλωση τις επόμενες μέρες, αν εκτιμήσει ότι η ασφάλεια πολιτών και περιουσιών μπορεί να απειληθεί.

Ο κ. Στεφάνοβιτς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και στους ανθρώπους που αγαπούν τη Σερβία να διαφυλάξουν την ειρήνη και την τάξη και να εμποδίσουν βανδαλισμούς στην πόλη και επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το γραφείο συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας θα συνεδριάσει και τα επόμενα 24ωρα ώστε η τελική απόφαση να ληφθεί εγκαίρως.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και ο εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα.

Ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του «Belgrade Pride Parade», Γκόραν Μίλετις δήλωσε ότι είναι θετικό που το γραφείο συντονισμού των υπηρεσιών ασφάλειας ανακοίνωσε τη θέση του για την εκδήλωση, αλλά τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι δεν ελήφθη οριστική, σαφής απόφαση.

Ορισμένες ακροδεξιές και θρησκευτικές οργανώσεις έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Παρέλασης Υπερηφάνειας.

Το εθνικιστικό κίνημα Ντβερ έχει ανακοινώσει ότι αύριο διοργανώνει συγκέντρωση υπεράσπισης των «οικογενειακών αξιών» και μία άλλη ομάδα, η «Φιλαλήθεια», η οποία καθοδηγείται από τον πρώην κληρικό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ντράγκαν Νταβίντοβιτς, έχει προγραμματίσει ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Τις χρονιές 2009, 2011 και 2013 οι αρχές απαγόρευσαν την Παρέλαση Υπερηφάνειας λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίησή της, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων από τη βία ακροδεξιών.

Στην πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι, τον Ιούνιο του 2001, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τον Μάρτιο του 2010, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, αλλά στη σερβική πρωτεύουσα προκλήθηκε χάος όταν χιλιάδες νεαροί, μεταξύ των οποίων οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και προκάλεσαν βανδαλισμούς σε κτίρια και σε οχήματα.

«Μία τέτοια απόφαση, που ακόμη είναι ασαφής, επιβεβαιώνει τις υποψίες μας ότι το κράτος εξακολουθεί να είναι έτοιμο να απαγορεύσει το Pride Parade, κάτι που θα αποτελέσει ακόμη μία παραβίαση των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα στη Σερβία», τόνισε ο κ. Μίλετιτς.