Μέσα στις επόμενες ημέρες αποπερατώνεται (σε ιστορικό χώρο στο κέντρο της Βιέννης) η ανέγερση του πρώτου μνημείου για τους Αυστριακούς αντιστασιακούς-λιποτάκτες από τη γερμανοναζιστική Βέρμαχτ.
Το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν τις παραμονές της εθνικής εορτής της Αυστρίας, θα είναι αφιερωμένο στους 20.000 λιποτάκτες που την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Αυστρίας —από την εισβολή των στρατευμάτων του Χίτλερ το Μάρτιο του 1938 μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τα συμμαχικά στρατεύματα το Μάιο του 1945— είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και οι 15.000 από αυτούς είχαν εκτελεστεί άμεσα.
Κεντρικός ομιλητής στην τελετή των αποκαλυπτηρίων θα είναι ο Ρίχαρντ Βάντανι, ένας από τους ελάχιστους επιζώντες λιποτάκτες, ο οποίος με μια επιτροπή προσωπικοτήτων αγωνιζόταν επί πολλά χρόνια για την ανέγερση αυτού του μνημείου και οι αγώνες του δικαιώθηκαν τελικά πριν από τέσσερα χρόνια.
Η απόφαση για ανέγερση του Μνημείου είχε συμπεριληφθεί. μετά τις τελευταίες δημοτικές και τοπικές εκλογές στη Βιέννη τον Οκτώβριο του 2010, στη συμφωνία συνασπισμού στον Δήμο και στην τοπική κυβέρνηση στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, των δύο συγκυβερνώντων από τότε κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών του δημάρχου και κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ και των Πρασίνων της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη Μαρίας Βασιλάκου.
Το Μνημείο, του οποίου η ανέγερση είχε αρχίσει τον περασμένο Απρίλιο και στοίχισε πάνω από 200.000 ευρώ, βρίσκεται στην ιστορική Πλατεία “Μπάλχαουσπλατς”, ανάμεσα στο προεδρικό μέγαρο (σ.σ. που αποτελεί πτέρυγα των πρώην χειμερινών ανακτόρων Χόφμπουργκ) και στο μέγαρο της καγκελαρίας, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, με μεγαλοπρεπή τελετή, θα γίνουν δύο ημέρες πριν από την 26 η Οκτωβρίου που γιορτάζεται η επέτειος της Ανεξαρτησίας και Ουδετερότητας της Αυστρίας, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα, έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσής της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το συνταγματικό νόμο για τη διαρκή ουδετερότητα της χώρας.
Το Μνημείο, ένα κατά τρεις βαθμίδες υπερυψωμένο σύμπλεγμα γλυπτών που παριστάνει ένα τεράστιο “Χ”, κατασκευάστηκε στη βάση των σχεδίων του γεννημένου στην πρώην Ανατολική Γερμανία καλλιτέχνη Όλαφ Νικολάι, ο οποίος είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό πέρσι το καλοκαίρι.
Ο ίδιος, με την ευκαιρία αποπεράτωσης του Μνημείου, εξέφρασε την ευχή ο χώρος του να αποτελέσει τόπο συνάντησης και δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως δεν θα χαρακτήριζε τους αντιστασιακούς-λιποτάκτες “θύματα”, καθώς όπως τόνισε υπήρξαν άνθρωποι με ενεργή δράση.
Δίπλα στο μνημείο θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες πίνακες με επεξηγηματικά κείμενα στη γερμανική και αγγλική γλώσσα, τα οποία συντάχτηκαν σε συνεργασία με την Επιτροπή Προσωπικοτήτων “Δικαιοσύνη για τα θύματα της ναζιστικής στρατονομίας” η οποία είχε ιδρυθεί το 2008 και με επικεφαλής τον Ρίχαρντ Βάντανι αγωνίζεται για την κοινωνική και νομική αποκατάσταση των ανθρώπων που είχαν πληρώσει εν μέρει με τη ζωή τους την αντίστασή τους κατά των ναζιστών.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Μνημείο πρέπει να αντανακλά το πνεύμα δικτύωσης της ναζιστικής στρατονομίας, καθώς ήταν πολλοί οι θεσμοί τότε που εμπλέκονταν στις διώξεις των αντιστασιακών-λιποτακτών της ναζιστικής Βέρμαχτ.