Θετικές αλλαγές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τις επερχόμενες γενικές εκλογές του Οκτωβρίου προσδοκά ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα Βαλεντίν Ίντσκο σημειώνει όμως ότι παραμένει το πρόβλημα των 300.000 πολιτών που δεν δηλώνουν Μουσουλμάνοι (Μπόσνιακ), Σέρβοι ή Κροάτες και δεν έχουν παθητικό εκλογικό δικαίωμα.
«Συνήθως δεν έρχονται αλλαγές μετά τις εκλογές στη Βοσνία, αλλά οι συγκεκριμένες είναι ζωτικής σημασίας και είμαστε σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά την πορεία της χώρας προς το μέλλον» δήλωσε ο κ. Ίντσκο σε συνέντευξη στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ», στο οποίο συμμετέχει.
Οι εκλογές διεξάγονται την κατάλληλη στιγμή, καθώς θα συγκροτηθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ και η Βοσνία μπορούν να τοποθετηθούν εκ νέου» υπογράμμισε ο Αυστριακός διπλωμάτης.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία χαρακτηρίζει, ωστόσο, ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι περίπου 300.000 πολίτες της Βοσνίας δεν έχουν το παθητικό εκλογικό δικαίωμα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
«Είναι ανεπίτρεπτη κατάσταση, 300.000 άνθρωποι δεν έχουν παθητικό εκλογικό δικαίωμα, δηλαδή μπορούν να ψηφίσουν, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να εκλεγούν. Είναι εκπρόσωποι 16 μειονοτήτων στη Βοσνία και εκείνοι από μεικτές οικογένειες. Μία νέα ομάδα έχει προστεθεί- εκείνοι που δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται μειονότητες ή μέλη μεικτών οικογενειών, αλλά απλά πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Ίντσκο, είναι πολύ αργά για να αλλάξει κάτι πριν από την επικείμενη εκλογική διαδικασία και να εναρμονιστεί το Σύνταγμα και η νομοθεσία με την καταδικαστική για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σέιντιτς-Φίντσι», αλλά οι αλλαγές πρέπει να γίνουν.
«Θα είναι δύσκολο, όμως πρέπει να γίνει, καθώς δεν μπορείς να αποκλείεις 300.000 πολίτες από τη δημοκρατική διαδικασία».
Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά το δικαίωμα υποψηφιότητας μελών των εθνικών μειονοτήτων στις εκλογές για τη συλλογική προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Βουλή των Λαών και η εφαρμογή της συνεπάγεται αλλαγή του Συντάγματος, για την οποία δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων της χώρας.
Αναφερόμενος στην πορεία της Βοσνίας προς την ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας και η ένταξη θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Υπογράμμισε ακόμη ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ είναι μεγαλύτερο στη Βοσνία απ’ ό,τι στην Αυστρία ή στη Σλοβενία, επειδή οι άνθρωποι αναμένουν η ένταξη να φέρει ευημερία και κυρίως κράτος δικαίου. «Είναι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους. Είδαν πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Κροατία και αναμένουν να ενισχυθεί το κράτος δικαίου και στη Βοσνία» σημείωσε.
Εξετάζοντας ευρύτερα την εικόνα ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Ίντσκο εκτίμησε ότι υπάρχει αλλαγή στη δυναμική και ότι αυτό αποδείχθηκε από τη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
«Φυσικά έχουμε επίγνωση των κρίσεων στην Ουκρανία και στη Συρία, καθώς και μιας σειράς ζητημάτων σε όλον τον κόσμο, αλλά η Βοσνία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Γι αυτό πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη Βοσνία και στα Δυτικά Βαλκάνια» υποστήριξε.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρώπη δεν θα είναι πλήρης, αν τα Δυτικά Βαλκάνια μείνουν εκτός μακροπρόθεσμα» υπογράμμισε.
«Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προς το συμφέρον της Ευρώπης και όσον αφορά τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά έρχονται σε εμάς μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Η ασφάλεια των χωρών μας τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό αρχίζει από τα Βαλκάνια» είπε ο κ. Ίντσκο.