Ένας στρατός από βορειοκορεάτες χάκερ κατάφερε να υφαρπάξει εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2020, ώστε να χρηματοδοτηθεί το πυρηνικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, παραβιάζοντας τον διεθνή νόμο.

Αυτό ισχυρίζεται μια απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ, κατηγορεί το καθεστώς Κιμ ότι εκτελεί «επιχειρήσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και online οίκους συναλλάγματος», ώστε να πληρώσει για τα όπλα και να κρατήσει ζωντανή την εθνική οικονομία.

Χώρα που δεν κατονομάζεται, είναι ωστόσο μέλος των Ηνωμένων Εθνών, κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι της έκλεψε περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 316,4 εκατ. δολαρίων μεταξύ 2019 και Νοεμβρίου 2020.

Η έκθεση λέει ακόμα πως η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν «διατηρεί πυρηνικές εγκαταστάσεις και βελτιώνει τις πυραυλικές δομές της», συνεχίζοντας να «αναζητεί πρώτες ύλες και τεχνολογίες για αυτά τα προγράμματα από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, η απόρρητη έκθεση συντάχθηκε από το Panel of Experts on North Korea του ΟΗΕ, μιας ειδικής επιτροπής που παρακολουθεί και καταγράφει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα ως τιμωρία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ.

Η έκθεση παραμένει απόρρητη, το CNN κατάφερε ωστόσο να εξασφαλίσει ένα απόσπασμά της μέσω διπλωματικών πηγών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση σημειώνει πως η πανδημία του κορονοϊού και οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι της Βόρειας Κορέας έχουν αποστραγγίσει οικονομικά τη χώρα.

Το κύριο εξαγωγικό προϊόν της, το κάρβουνο, είχε αποφέρει το 2019 στη Βόρεια Κορέα έσοδα 370 εκατ. δολαρίων, από τον Ιούλιο του 2020 όμως οι εξαγωγές έχουν παγώσει.

Η έκθεση επικαλείται πολλαπλές ανώνυμες πηγές από διάφορα έθνη που ισχυρίζονται πως Βόρεια Κορέα και Ιράν έχουν ξεκινήσει εκ νέου τη μυστική συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα.