Δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη Μελίχ Μπουλού, παρά τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών και τις συλλήψεις περισσότερων από 300 ατόμων τις τελευταίες δύο ήμερες.
Αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Bogazici διαμαρτύρονται κατά του διορισμού του Μελούχ, ενός ακαδημαϊκού και πρώτην υποψηφίου το 2015 του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.
Καταγγέλλουν ότι η διαδικασία διορισμού του ήταν αντιδημοκρατική, προκαλώντας συζήτησε σε εθνικό επίπεδο για το εύρος των εξουσιών της κυβέρνησης Ερντογάν -που τον διόρισε- αλλά και διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.
Περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυτή την εβδομάδα σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. ΟΙ περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά 11 παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις αρχές. Στην Άγκυρα 69 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπουλού δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ». Μιλώντας στο HaberTurk σχολίασε: «Η κρίση θα τελειώσει μέσα σε έξι μήνες».
«Μελίχ Μπουλού παραιτήσου»
Χθες ακαδημαϊκοι συγκεντρώθηκαν και πάλι στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έχοντας τις πλάτες τους στραμμένες προς το γραφείο του πρύτανη, ενώ φώναζαν «Μελίχ Μπουλού παραιτήσου» και κρατούσαν πανό που έγραφαν τον αριθμό 159, τον αριθμό των ατόμων που συνελήφθησαν τη Δευτέρα.
Ο Μπουλού κατήγγειλε εξάλλου, μιλώντας στο HaberTurk, ότι οι συγκεντρωμένοι δεν τους επέτρεψαν να βγει από το κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του για να μιλήσει με ομάδα των φοιτητών και ότι η αστυνομία δεν του επέτρεψε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές.
Στο μεταξύ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), επέκρινε τις συλλήψεις των φοιτητών και κάλεσε τον Μπουλού να παρατηθεί για να τερματιστεί «αυτή η άσχημη κατάσταση».
Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς σε ανοικτή του επιστολή προς τον Μπουλού του επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερα να θυσιάσει τη θέση του παρά «την ακαδημαϊκή ειρήνη, τη νεολαία και το μέλλον μας».