Υπέρ του διαλόγου για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία τάχθηκε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε επίσημη ομιλία του, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου, θα υπάρξει επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της βίας και των συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι, παρόλο που το ειρηνευτικό του σχέδιο έχει λάβει σημαντική στήριξη διεθνώς, η συμμετοχή της Μόσχας κρίνεται ανεπαρκής.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανήγγειλε εξάλλου την έναρξη εφαρμογής ενός πακέτου μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς στη χώρα του και διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα συνεχισθεί, προκειμένου να διασφαλισθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δικαστικούς θεσμούς.

Είπε ακόμα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αποκέντρωση της διοίκησης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρόωρες δημοτικές εκλογές θα συμβάλλουν στην επίτευξη ενότητας και σταθερότητας στη χώρα.