Η πόλη Λούκα στην Ιταλία είναι γνώστη και διάσημη για την καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, τα τείχη της τα οποία χρονολογούνται από την Αναγέννηση και τα πλακόστρωτα δρομάκια της μέσα στην παλιά μεσαιωνική της συνοικία.

Πλέον, η τοσκανική πόλη είναι και η πρώτη ζωοφιλική της Ευρώπης, καθώς με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοδοξεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων της και συνδυάζοντας την τεχνολογία με την πολεοδομία προκειμένου να γίνει η πρώτη «έξυπνη», φιλική προς τα ζώα, πόλη της Γηραιάς Ηπείρου.

Το τμήμα κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζας, το δημοτικό συμβούλιο και η «Lucca Crea», η εταιρεία πίσω από το ετήσιο φεστιβάλ κόμικς που διοργανώνεται εκεί, όλοι αυτοί μαζί, όπως μεταδίδει το Reuters, προσπαθούν να βελτιώσουν τον τρόπο που τα ζώα και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν προς όφελος όλων.

«Τα ζώα αποτελούν ουσιώδες μέρος της κοινωνίας μας αλλά κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη του», ανέφερε ο Φρανσέσκο Ντι Ιάκοβο, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ελπίζοντας πως αυτή η ανισορροπία θα διορθωθεί σταδιακά.

«Θέλουμε να μετατραπεί η Λούκα στην πρώτη ευρωπαϊκή πόλη με μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων» είπε, προσθέτοντας ότι «φυσικά, κάτι τέτοιο απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές που θα συμπεριλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν οι κοινωνικές ευαισθησίες γύρω από τη σχέση ανθρώπων και ζώων.»

Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν τα ζώα να κινούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες, αν θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο ή να βρίσκονται σε σπίτια ηλικιωμένων όταν ο ιδιοκτήτης τους εργάζεται και τι είδους δημόσιοι χώροι, όπως καταστήματα ή καφετέριες, μπορούν να τα φιλοξενήσουν.

«Το μέλημά μας, πλέον, πρέπει να μετακινηθεί προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των ευάλωτων ομάδων, των ηλικιωμένων και των τουριστών. Αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει με την αντιμετώπιση των ζώων ως έναν σημαντικό πόρο.», καταλήγει με νόημα ο Ντι Ιάκοβο.

Εκτιμάται ότι οι Ιταλοί ξοδεύουν δυο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τρόφιμα για περίπου 60 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα.

Η αντιστοιχία είναι περίπου ένα ζώο ανά κάτοικο. Υπολογίζεται πως οι Ιταλοί έχουν στην κατοχή τους 7,5 εκατομμύρια γάτες, 7 εκατομμύρια σκύλους, 30 εκατομμύρια ψάρια, 13 εκατομμύρια πουλιά και 3 εκατομμύρια μικρά θηλαστικά και ερπετά, σύμφωνα με σχετική μελέτη.