Ξαναβγήκαν στην επιφάνεια από τους ομαδικούς τάφους όπου είχαν ταφεί αυτήν την εβδομάδα τα βιζόν που θανατώθηκαν στη Δανία προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε εκτροφεία των γουνοφόρων ζώων. Κάτοικοι τώρα διαμαρτύρονται για ενδεχόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Δανία έδωσε εντολή να θανατωθούν όλα τα εκτρεφόμενα βιζόν μετά τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του κορονοϊού, που μόλυνε 12 ανθρώπους, η οποία έδειξε μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα, μειώνοντας δυνητικά την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου.
Λιγότερες από δύο εβδομάδες αφότου χιλιάδες βιζόν θάφτηκαν σε μια στρατιωτική περιοχή στη δυτική Δανία, εκατοντάδες από αυτά βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια στο αμμώδες έδαφος και αφού είχε ξεκινήσει η αποσύνθεσή τους, σύμφωνα με τη Δανική Κτηνιατρική και Διατροφική Αρχή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα βιζόν θάφτηκαν σε τάφρους βάθους περίπου 2,5 μέτρων και καλύφθηκαν με περίπου 2 μέτρα χώματος, ανέφερε.
Οι ομαδικοί τάφοι φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να κρατήσουν ανθρώπους και ζώα μακριά από τους τάφους έως ότου κατασκευαστεί μια περίφραξη, ανέφερε.
Οι αρχές λένε πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού από τους τάφους, όμως κάτοικοι παραπονέθηκαν για ενδεχόμενο κίνδυνο μόλυνσης του πόσιμου νερού και μιας λίμνης όπου κάνουν μπάνιο, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από τους ομαδικούς τάφους.
Αρκετοί βουλευτές επέκριναν τη βιαστική θανάτωση και έχουν ζητήσει τα νεκρά βιζόν να ξεθαφτούν και να μεταφερθούν σε αποτεφρωτήρα απορριμμάτων, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Jyllands-Posten.
Γιατί «πετάγονται» από τους τάφους
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Δανίας, όπως το dr.dk τα νεκρά βιζόν που θάφτηκαν σε χώρο του στρατού στο Χόλστεμπρο, έχουν αρχίσει λόγω της αποσύνθεσης να αναδύονται στην επιφάνεια του εδάφους.
Το περιστατικό έχει επιβεβαιώσει και η Εθνική Αστυνομία της Δανίας, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ταφή των βιζόν.
Ο αξιωματικός της αστυνομίας, Τόμας Κρίστενσεν, αναφέρει ότι λόγω της αποσύνθεσης μπορούν να σχηματιστούν ορισμένα αέρια, τα οποία αυξάνουν τον όγκο των νεκρών ζώων. Έτσι με αυτό τον τρόπο σπρώχνονται από το έδαφος προς την επιφάνεια.
Το φαινόμενο είχε εντοπιστεί εδώ και μερικές ημέρες, με τις Αρχές να ρίχνουν περισσότερο χώμα στους τάφους για να καλύψουν τα νεκρά ζώα.