Αύξηση των παράνομων διελεύσεων των συνόρων κατά 96% από τον Νοέμβριο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του 2014 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία κατέγραψαν το μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ επισημαίνεται πως μέσα σε ένα έτος (2013) ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με το 2012 και αφορούσε κυρίως άτομα προερχόμενα από τη Συρία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και την Αλβανία.
Όπως υπογραμμίζει σε σημερινό δημοσίευμά του το έντυπο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitics, πέραν της «οδού της κεντρικής Μεσογείου» (Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα), η «οδός της ανατολικής Μεσογείου» (κυρίως Ελλάδα) επεκτάθηκε κυρίως μέσω της Βουλγαρίας. Ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στα βουλγαρικά σύνορα επταπλασιάστηκε σε σχέση με το 2012. Μειώθηκε ωστόσο δραστικά μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και αρχών 2014».
Κατά το Europolitics, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει στη Ρώμη και στη Σόφια συστάσεις όσον αφορά την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης που προβλέπεται από το πρόσφατο «πακέτο για το άσυλο» (Ιούνιος 2013), στόχος του οποίου είναι η κινητοποίηση της ΕΕ και των κρατών-μελών ώστε να δοθεί συνδρομή σε κράτη-μέλη που υφίστανται ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις.
Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στις 5 Ιουνίου σε απολογισμό της ευρωπαϊκής δράσης μετά τον θάνατο 366 μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Επίσης, θα επιμείνει στις συνεργασίες με την Τυνησία και το Μαρόκο, στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης καθώς και στη «δύσκολη» πρόοδο της αποστολής βοήθειας EUBAM στα σύνορα της Λιβύης. Επιπλέον, θα συζητηθεί και η ενδεχόμενη ανάθεση περαιτέρω αρμοδιοτήτων στη Frontex, σε συνέχεια του προγράμματος Mare Nostrum, χάρη στο οποίο σώθηκαν χιλιάδες ζωές μετά το περιστατικό της Λαμπεντούζα.