Αν όλα επιτρέπονται στον πόλεμο, τότε έχουν θέση και τα ανθρώπινα λάθη, όσο κι αν κοστίζουν σε ζωές αμάχων συνήθως.

Κι ενώ το «κατά λάθος» στους βομβαρδισμούς έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως δικαιολογία για πράξεις ζοφερές που καταστρατηγούν διεθνείς συμβάσεις και κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα, υπήρξαν φορές που πράγματι έγινε λάθος εκτίμηση του στόχου!

Όπως στις 7 Μαΐου 1999, ας πούμε, όταν οι Αμερικανοί σκότωσαν κατά λάθος τρεις κινέζους διπλωμάτες και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 αξιωματούχους, όταν τζετ του ΝΑΤΟ βομβάρδισε κατά λάθος την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι της πολύπαθης Γιουγκοσλαβίας.

Κι αυτό δεν ήταν φυσικά το μόνο περιστατικό, καθώς από την εποχή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι εκρηκτικές ύλες στον πόλεμο, οι επιτελάρχες τα έκαναν τα λάθη τους σε επίπεδο στόχων, καθώς τον ανθρώπινο παράγοντα δεν μπορείς να τον πετάξεις έξω από το αιματοκύλισμα.

Κι ενώ οι περιπτώσεις εσφαλμένων βομβαρδισμών παραείναι πολλές στην παγκόσμια πολεμική ιστορία, αυτές δεν μπορείς να τις αγνοήσεις…

Η εκπαίδευση καμικάζι βομβιστών στο Ιράκ που πήγε λάθος (2014)

Πολύ πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2014, έλαβε χώρα το περίεργο αυτό περιστατικό στο Ιράκ: ο τρομοκράτης εκπαιδευτής που δίδασκε σε μια ομάδα νεαρών καμικάζι αυτοκτονίας πώς να χρησιμοποιούν τα εκρηκτικά έκανε ένα μικρό αλλά μοιραίο λάθος, ανατινάζοντας τόσο τον εαυτό του όσο και ολόκληρη την τάξη. Τα θύματα ήταν 21 μαθητευόμενοι τρομοκράτες και ένας ανίκανος εκπαιδευτής…

Η βόμβα υδρογόνου που έπεσε σε αμερικανικό έδαφος (1958)

Ένα βομβαρδιστικό B-47 Stratojet της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έριξε κατά λάθος μια βόμβα υδρογόνου στο Mars Bluff της Νότιας Καρολίνα το 1958, όταν μέλος του πληρώματος απελευθέρωσε άθελά του την ουράνια απειλή. Ευτυχώς, η πυρηνική κεφαλή της βόμβας ήταν αποθηκευμένη ξεχωριστά, καθώς η άσκηση περιλάμβανε ακριβώς τη συναρμολόγηση της πυρηνικής βόμβας στον αέρα, παρόλα αυτά κάπου 3,5 τόνοι συμβατικών εκρηκτικών πυροδοτήθηκαν, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα στο έδαφος. Θύμα ήταν ευτυχώς μόνο ένα σπίτι και μια χούφτα πολιτών που τραυματίστηκαν. Η κατά λάθος απελευθέρωση ατομικών βομβών έχει μάλιστα συμβεί μπόλικες φορές…



Βομβαρδισμός σπιτιού στην Νεμπράσκα (1943)

Κατά τη διάρκεια ασκήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το 1943, δύο βομβαρδιστικά B-17 έχασαν τον στόχο τους κι έτσι βομβάρδισαν κατοικημένη περιοχή της Νεμπράσκα: μία βόμβα 450 κιλών διαπέρασε την οροφή ενός σπιτιού στις 4:00 τα ξημερώματα! Ευτυχώς, η βόμβα ήταν ασφαλισμένη και κανείς δεν σκοτώθηκε από το ανθρώπινο λάθος. Κι αν πιστεύετε ότι αυτά συνέβαιναν μόνο στο παρελθόν, φάρος εδώ στέκει παρόμοιο περιστατικό του 2013, όταν τζετ της αμερικανικής Πολιτοφυλακής έριξε μια εκπαιδευτική βόμβα σε πάρκινγκ της Βαλτιμόρης!

Η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Φράιμπουργκ (1940)

Ακόμα και ο καλοκουρδισμένος ναζιστικός πολεμικός μηχανισμός έκανε τα λάθη του στον Β’ Παγκόσμιο. Σε ένα τέτοιο περιστατικό, τα αεροσκάφη της Λουφτβάφε έπληξαν με 60 βόμβες τη γερμανική συνοριακή πόλη Φράιμπουργκ, σκοτώνοντας 57 ανθρώπους. Η θέση του Φράιμπουργκ στα σύνορα της ναζιστικής Γερμανίας την έκανε τρωτή σε τέτοια φονικά λάθη…

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν υγροβιότοπο (2013)

Το Great Barrier Reef της Αυστραλίας, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ευαίσθητους βιότοπους του πλανήτη, δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, εκτός βέβαια κι αν είσαι αμερικανός επιτελάρχης, οπότε πρέπει τότε να σου τονίσουν ιδιαίτερα ότι δεν βομβαρδίζουμε τους οικολογικά εύθραυστους πνεύμονες της Γης! Το διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Αυστραλίας για τον βομβαρδισμό του εθνικού θησαυρού της Ωκεανίας ήρθε μόνο ως επιστέγασμα του κωμικοτραγικού γεγονότος…

Ο βομβαρδισμός της Νορμανδίας (1944)

Στην προσπάθειά τους να διασπάσουν τις αμυντικές διατάξεις και τα προγεφυρώματα στην ακτή της Νορμανδίας, οι Σύμμαχοι κάλεσαν σε βοήθεια τα βομβαρδιστικά τους, ώστε να ισοπεδώσουν τη ναζιστική οχύρωση και να επιτρέψουν στους στρατιώτες τους να προωθηθούν. Από τον εκτεταμένο συμμαχικό βομβαρδισμό δεν γλίτωσαν όμως ούτε και οι ίδιοι: πολλές βόμβες έπεσαν πάνω σε αμερικανικές, καναδικές και πολωνικές δυνάμεις, σκοτώνοντας εκατοντάδες στρατιώτες των Συμμάχων. Μέσα στο πανδαιμόνιο και τον καταιγισμό πυρών μάλιστα έλαβε χώρα και ένας δεύτερος συμμαχικός βομβαρδισμός, σκορπώντας ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στα στρατεύματα των καλών. Όσο για τους Γερμανούς, είχαν ήδη υποχωρήσει κι έτσι δεν επηρεάστηκαν από τις βόμβες όσο θα περίμεναν οι επιτελάρχες των Συμμάχων…

Ο συμμαχικός βομβαρδισμός της ολλανδικής πόλης Nijmegen (1944)

Την ώρα που πυκνά σύννεφα και κακοκαιρία κάλυπταν τη Γερμανία, τα συμμαχικά βομβαρδιστικά έψαχναν εναλλακτικούς ναζιστικούς στόχους να πλήξουν. Δυστυχώς, οι εναλλακτικοί αυτοί στόχοι αποδείχθηκαν φιλικοί: οι ολλανδικές πόλεις Nijmegen, Arnhem, Enschede και Deventer πλήρωσαν βαριά το λάθος των Συμμάχων, με 800 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και χιλιάδες ακόμα να τραυματίζονται. Βαρύτερα απ’ όλους την πλήρωσε όμως η Nijmegen, μια από τις ιστορικές πόλεις της Ολλανδίας, η οποία ισοπεδώθηκε από το «αθώο» λάθος των αμερικανικών βομβαρδιστικών…

Ο βομβαρδισμός της Ζυρίχης (1945)

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να αποτελεί σχεδόν παρελθόν, έξι βομβαρδιστικά B-24 Liberator της αμερικανικής Αεροπορίας προσπάθησαν να ισοπεδώσουν την πόλη Aschaffenburg της Γερμανίας. Τόσο ο κακός καιρός όσο και το ανθρώπινο λάθος που εγκυμονεί συνεχώς όμως έκαναν τα βομβαρδιστικά να ξεστρατίσουν από την πορεία τους και να πλήξουν την ουδέτερη ελβετική πόλη: 25 τόνοι έβαλαν από αέρος κατά της Ζυρίχης, σκοτώνοντας 5 αθώους πολίτες. Οι κυβερνήτες μάλιστα του πρώτου βομβαρδιστικού πέρασαν από στρατοδικείο για το γεγονός, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη δίωξη Συμμάχων για φίλια πυρά στον Β’ Παγκόσμιο. Ο πιλότος θεώρησε μάλιστα πώς ήταν πάνω από το πολύπαθο Φράιμπουργκ όταν απελευθερώθηκαν οι βόμβες, αν και δεν είχε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει το γεγονός καθώς τα όργανα του αεροσκάφους του είχαν παρουσιάσει βλάβη. Όλοι οι υπεύθυνοι του γεγονότος αθωώθηκαν τελικά…

Ο βομβαρδισμός του Λονδίνου (1940)

Προσπαθώντας να πλήξουν από αέρος τα βρετανικά στρατιωτικά αεροδρόμια τη νύχτα, τα ναζιστικά βομβαρδιστικά έχασαν τον στόχο τους και χτύπησαν κατά λάθος κατοικημένη περιοχή του Λονδίνου, καταστρέφοντας σπίτια και μετρώντας ανθρώπινες απώλειες. Ως αντίποινα, καθώς το λάθος δεν αναγνωριζόταν στον Β’ Παγκόσμιο, ο Τσόρτσιλ έδωσε εντολή στα βομβαρδιστικά της RAF να πλήξουν το Βερολίνο την αμέσως επόμενη νύχτα, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για πόλεμο κατά αμάχων. Και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν κατόπιν σε βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών, προκαλώντας τον χαμό χιλιάδων αόπλων πολιτών στις σκοτεινές μέρες του Β’ Παγκοσμίου. Όσο για τον αρχικό ναζιστικό βομβαρδισμό του Λονδίνου, αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν πράγματι εσφαλμένη εκτίμηση…

Η βύθιση του «Cap Arcona» (1945)

Ήταν στις 3 Μαΐου 1945, μία μόλις μέρα μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ και μία μέρα πριν από την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας (4 Μαΐου), όταν τα βομβαρδιστικά της RAF επιτέθηκαν στα επιβατικά πλοία «Cap Arcona» και «Deutschland» αλλά και στο φορτηγό «Thielbeck», στέλνοντάς τα στον βυθό της θάλασσας. Το λάθος εδώ ήταν η εκτίμηση των Βρετανών για το φορτίο των υπερωκεανίων: αποδείχθηκε τελικά ότι τα βαπόρια μετέφεραν χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου και ομήρους των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Και το καλύτερο; Οι Γερμανοί είχαν βάψει τα φουγάρα των πλοίων λευκά με έναν τεράστιο κόκκινο σταυρό πάνω για να τα σηματοδοτήσουν. Αν ήταν τραγικό λάθος ή έγκλημα πολέμου, το οποίο διαπράχθηκε από τον πόθο των Συμμάχων να σκοτώσουν όσους περισσότερους Γερμανούς μπορούσαν, δεν θα το μάθουμε ποτέ…