Σε βασικό κόμβο μετανάστευσης προς την Ευρώπη έχει μετατραπεί η Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011, και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τον φαύλο κύκλο της «απανθρωπιάς» και των «βιαιοτήτων» που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη συνεργασία της μαζί της.

Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 οδήγησε την ΕΕ να συνάψει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων στις ελληνικές ακτές. Ευρωπαϊκή υποστήριξη, που έχει επίσης προκαλέσει κατακραυγή, προσφέρεται και στη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να αποτρέπει τις αφίξεις στις ιταλικές ακτές.

«Η Λιβύη, χώρα η οποία σπαράσσεται από πολυετή πόλεμο, έχει μετατραπεί σε ακόμη πιο εχθρικό περιβάλλον για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή» υπογραμμίζει η Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Αντί να προστατεύονται, υπομένουν φρικιαστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «κατηγορούνται πλέον για τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού με βαθιά ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα».

«Παρ’ όλ’ αυτά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεχίζουν, ακόμη και το 2020, να εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες παγιδεύουν δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε έναν φρικιαστικό φαύλο κύκλο βιαιοτήτων» καταγγέλλει η αναπληρώτρια επικεφαλής της διεύθυνσης της Αμνηστίας που είναι αρμόδια για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής Ντιάνα Ελτάχαουι.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επανεξετάσουν πλήρως τη συνεργασία τους με τις λιβυκές αρχές, και να μην τους προσφέρουν επιπρόσθετη βοήθεια παρά μόνο αν αναλάβουν αμέσως δράση για να σταματήσουν οι φρικιαστικές καταχρήσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών» υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, γίνεται λόγος για «δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, βιασμούς και άλλη σεξουαλική βία, αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστική εργασία και εκμετάλλευση στα χέρια δυνάμεων της κυβέρνησης και άλλων σε κλίμα σχεδόν απόλυτης ατιμωρησίας».

«Οδηγούμενες από τη βούλησή τους να σταματήσουν τις αφίξεις με κάθε τίμημα, τα ευρωπαϊκά κράτη προσέφεραν τη βοήθειά τους στη Λιβύη χωρίς αυστηρές εγγυήσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» εξηγεί η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι υποσχέσεις των λιβυκών αρχών ότι θα διενεργούνταν έρευνες για τα εγκλήματα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών «δεν επέτρεψαν να αποδοθούν ευθύνες» σε οποιονδήποτε.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Αμνηστίας καταγράφεται μετά την ανακοίνωση χθες Τετάρτη από τις Βρυξέλλες του «νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει ιδίως να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ώστε να επαναπατρίζονται ταχύτερα οι μετανάστες που δεν έχουν ουσιαστικά πιθανότητες να εξασφαλίσουν διεθνή προστασία. Έχει επίσης σκοπό να υπάρξει «αυξημένη αποτελεσματικότητα στις επιστροφές» τω παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, είπε χθες η Ίλβα Γιόχανσον, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.