Είναι πια συνηθισμένη η εικόνα, σε λιμάνια της Ευρώπης, μετανάστες να επιχειρούν να σκαρφαλώσουν και να κρυφτούν σε εν κινήσει φορτηγά προκειμένου έτσι να επιβιβαστούν σε πλοία και με τον τρόπο αυτό να «περάσουν απέναντι», εκεί που κάθε φορά θεωρούν πως θα βρουν μια καλύτερη ευκαιρία για τη ζωή τους.
Είναι εικόνες που έχουμε δει κατά καιρούς στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, είναι εικόνες που βλέπουν πλέον και στη Βρετανία και στη Γαλλία, όπου το πέρασμα είναι από το Καλαί στο Ντόβερ.
Αψηφώντας τον κίνδυνο, μετανάστες τρέχουν πίσω από τα φορτηγά και προσπαθούν να επιβιβαστούν σε αυτά, αναζητώντας με τον τρόπο αυτό ένα διαβατήριο για μια νέα ζωή στη Βρετανία. Είναι στην πραγματικότητα, όμως, μία παγίδα θανάτου.
Τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στο Καλαί, αν και οι σκηνές στις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι καθημερινές στο γαλλικό λιμάνι.
Σύμφωνα με την υπηρεσία MigrationWatch, οι μετανάστες από την ΕΕ θα είναι τόσοι στη Βρετανία που κάθε τέσσερα χρόνια θα επαρκούν για να γεμίσει μια πόλη σαν το Μάντσεστερ.
Σε έκθεση της υπηρεσίας προτείνεται να μην παρέχονται στους μετανάστες, τα πρώτα πέντε χρόνια παραμονής τους στη Βρετανία, όλες οι παροχές και τα επιδόματα που προβλέπονται.
Στο Καλαί, εκατοντάδες μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στην περίμετρο του λιμανιού.
Σύμφωνα με οργανώσεις που ασχολούνται με την υπόθεση, περισσότεροι από 600 άνθρωποι ζουν στην πόλη και αναζητούν κάποια ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν τα κενά στην ασφάλεια και τη μικρή αστυνομική παρουσία.
Τις τελευταίες ημέρες τέσσερις άνθρωποι, ένας από την Αλβανία και τρεις από την Αιθιοπία, σύμφωνα με τη Daily Mail, έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο προσεγγίζοντας ή ευρισκόμενοι μέσα στο λιμάνι.
Οι απώλειες δεν είναι όμως αρκετές για να σταματήσουν οι προσπάθειες. «Πρέπει να πάμε στη χώρα σου, πάρε με στη Βρετανία», είπε ένας από τους μετανάστες στον ρεπόρτερ της Daily Mail.
Βέβαιος πως θα το καταφέρει εμφανίστηκε ο 31χρονος Ahmed από το Αφγανιστάν. «Θα περάσω, πρέπει. Έχω ζήσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τότε που έφυγα από το Αφγανιστάν πριν πέντε χρόνια, αλλά στη Βρετανία θέλω να φτάσω», τονίζει.
«Η αστυνομία δεν κάνει τίποτα για να μας σταματήσει. Ακόμα κι αν μας πιάσει, μας αφήνει να φύγουμε», λέει και ο 38χρονος Αφγανός Sardar Wali.
«Μα γιατί να τους σταματήσουν. Κάνουν τα στραβά μάτια, αφού δεν τους θέλουν εδώ», λέει ο οδηγός φορτηγού Keith Taylor. «Όταν περνάω προς το Dover δεν σταματώ πουθενά το φορτηγό μου, ξέρω πως αν το κάνω θα επιχειρήσουν να ανέβουν. Το κάνουν ακόμα κι όταν μπαίνεις με ταχύτητα στο λιμάνι».