Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα μεταβεί το Σάββατο το βράδυ στην Τεχεράνη, δήλωσε ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Άστον θα φτάσει στην Τεχεράνη το Σάββατο το βράδυ. Αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο (Χασάν Ροχανί) και τον υπουργό Εξωτερικών» Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ο Αραγτσί. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και η Άστον θα επισκεφθεί το Ισφαχάν τη Δευτέρα πριν από την αναχώρησή της.

Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά το ταξίδι του Χαβιέ Σολάνα τον Ιούνιο του 2008.

Η Άστον μεταβαίνει στο Ιράν ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όχι ως εκπρόσωπος της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) η οποία διαπραγματεύεται με την Τεχεράνη μια συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως είχε σημειώσει πριν μερικές ημέρες ο Αραγτσί.

Όμως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Στις 24 Νοεμβρίου 2013 το Ιράν κατέληξε με τις μεγάλες δυνάμεις σε μια προσωρινή συμφωνία που θα έχει ισχύ έξι μήνες και η οποία προβλέπει το πάγωμα κάποιων πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη μερική άρση κάποιων από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Χθες Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που είναι αρμόδια να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, ανακοίνωσε ότι το Ιράν έχει εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα.

«Αύριο οι ειδικοί θα συζητήσουν για ζητήματα που αφορούν στον εμπλουτισμό ουρανίου και τρόπους απάντησης στις ανησυχίες που εγείρει ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ», είχε δηλώσει ο Αραγτσί.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το Ιράν αρνείται να κλείσει τον αντιδραστήρα στο Αράκ, που βρίσκεται υπό κατασκευή, όπως το ζητούν η Δύση και οι ΗΠΑ. Όμως έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να τροποποιήσει τεχνικά τον αντιδραστήρα για να παράγει λιγότερο πλουτώνιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα χρησιμεύσει για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.