Η Ρωσία πρότεινε σήμερα να οργανωθούν συναντήσεις μεταξύ Ρώσων, Αμερικανών και αξιωματούχων του ΟΗΕ με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που μετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ρώσος υφυπουργός πρότεινε να γίνει μία συνάντηση με εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ από τη μία και εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από την άλλη.

Ο Μπογκντάνοφ σημείωσε ότι ούτως ή άλλως είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή μια συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ και την Αμερικανίδα υφυπουργό Ουέντι Σέρμαν, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας, όμως τον περασμένο Ιούνιο έκαναν από κοινού έκκληση για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή τόσο της συριακής κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Ο νέος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη και ο Μπραχίμι σχεδιάζει να συνεχίσει τις ξεχωριστές συναντήσεις του με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες.

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να πειστεί η Μόσχα να στηρίξει ένα σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Το κείμενο της απόφασης που συντάχθηκε από το Λουξεμβούργο, την Αυστραλία και την Ιορδανία και στηρίζεται από τις δυτικές και τις αραβικές χώρες συζητείται σε μια ανεπίσημη συνάντηση στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν και οι πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, ένας διπλωμάτης, μέλος του ΣΑ, είπε ότι «οι Ρώσοι δεν ήρθαν» ενώ άλλη διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι απόντες από τη συνάντηση ήταν και οι Κινέζοι διπλωμάτες.