Για πιθανότητα να επιτευχθεί συμβιβασμός του διαχειριστή της Διώρυγας του Παναμά με την κοινοπραξία GUPC που έχει αναλάβει το κολοσσιαίο έργο της διεύρυνσης, διαβεβαίωσε ο διαχειριστής. Ωστόσο το έργο έχει διακοπεί λόγω μιας διαφωνίας για το ποιος θα χρηματοδοτήσει το επιπρόσθετο κόστος των εργασιών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

«Παραμένει ανοιχτή η πιθανότητα να καταλήξουμε σε συμφωνία και για αυτό κάνουμε αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χόρχε Κιχάνο, αναφερόμενος στην υποβολή, εκ μέρους της Αρχής της Διώρυγας (ACP), μιας νέας πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η πρόταση αυτή «θα επιτρέψει να καταστεί βιώσιμη η συνέχιση των εργασιών», εξήγησε ο Κιχάνο υπογραμμίζοντας ότι η ACP ετοιμάζεται «να λάβει τα μέτρα που της επιτρέπονται βάσει της σύμβασης για να ξαναρχίσει το έργο».

Το μεσημέρι της Παρασκευής η GUPC, μέσω του ισπανικού κατασκευαστικού ομίλου Sacyr είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τα έργα «λόγω της εκπεφρασμένης άρνησης της ACP να παρατείνει τη διαπραγμάτευση» για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση.