Στις περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» και γίνονται δέκτες ευχαριστιών κι ευγνωμοσύνης από τους πολίτες. Σε κάποιες χώρες τους χειροκροτούν από τα μπαλκόνια και τους θεωρούν ήρωες, στο Μεξικό όμως η εικόνα είναι διαφορετική.
Δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα να αντιμετωπίζονται με εχθρότητα, που φτάνει μέχρι τις λεκτικές και σωματικές επιθέσεις- ακόμα και θανάσιμες, όπως πολλοί καταγγέλλουν, με φόντο τα 4.661 κρούσματα και τους 269 θανάτους στη χώρα.
Άγνωστοι περιέλουσαν με χλωρίνη μία νοσηλεύτρια στην πολιτεία Σιναλόα. Μία άλλη ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν πήγε να αγοράσει καφέ κοντά στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτόσι, στις 2 Απριλίου. Κάτοικοι μιας πόλης στην πολιτεία Μορέλος απείλησαν να πυρπολήσουν το τοπικό νοσοκομείο, αν σε αυτό εισαχθούν ασθενείς με κορονοϊό.
«Σήμερα το να βγαίνεις στο δρόμο φορώντας την ποδιά του χειρουργού δεν είναι όπως παλιά», εξηγεί μια 31χρονη γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα. «Οι άνθρωποι με αποφεύγουν», προσθέτει.
Άλλοι γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών έχουν ζήσει εμπειρίες αντίστοιχες με αυτή της Κάρεν, γιατρού στα επείγοντα δημόσιου νοσοκομείου, η οποία παρατήρησε ότι στην καλύτερη περίπτωση οι άνθρωποι την αποφεύγουν όταν περπατά στο δρόμο φορώντας την ιατρική της μπλούζα.
«Δεν γνωρίζω τι φοβάμαι περισσότερο»
Το Μεξικανικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας (IMMS), το βασικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας, καταδίκασε «έντονα» τις επιθέσεις αυτές. «Δεν έχουν νόημα, καμία δικαιολογία. Είναι σκανδαλώδες. Ας μην αφήσουμε τον φόβο να μας τυφλώσει», δήλωσε στις 8 Απριλίου η διευθύντριά του Ζόε Ρομπλέδο.
Το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης των Διακρίσεων (Conapred) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 6 ως τις 9 Απριλίου διπλασιάστηκαν οι προσφυγές που κατέθεσε ιατρικό προσωπικό.
Η Αριάντα, νοσηλεύτρια 27 ετών που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Πόλης του Μεξικού, καταγγέλλει ότι της απαγόρευσαν την είσοδο σε κατάστημα επειδή φορούσε ιατρική ποδιά, ενώ πολλά ταξί αρνήθηκαν να σταματήσουν για να την παραλάβουν.
«Μας κοιτούν διαφορετικά, προσπαθούμε να βγαίνουμε έξω όσο το δυνατό λιγότερο φορώντας ιατρική ποδιά» εξηγεί, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Οι άνθρωποι απομακρύνονται και με ρωτούν γιατί βγήκα από το νοσοκομείο. Δεν ξέρω τι φοβάμαι περισσότερο: τον ιό ή αυτούς που μας επιτίθενται» προσθέτει.
«Αποφασίσαμε να μην βγαίνουμε στο δρόμο με τις ιατρικές ποδιές», δηλώνει η 25χρονη Βικτόρια, επίσης νοσηλεύτρια. Αρχικά επρόκειτο για μια σύσταση, όμως στη συνέχεια τα νοσοκομεία εξέδωσαν σχετική εντολή, εξηγεί.
Αστυνομικοί στα νοσοκομεία
Μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις η αστυνομία της πόλης του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τα ιατρικά κέντρα.
«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η υγειονομική έκτακτη ανάγκη», τόνισε η αστυνομία. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με το προσωπικό κάθε ιατρικού κέντρου για να το στηρίξουμε σε περίπτωση ανάγκης».