Εβδομάδα των Νόμπελ είναι αυτή που αρχίζει σήμερα και ήδη ανακοινώθηκαν οι επιστήμονες στους οποίος απονέμεται το Νόμπελ Ιατρικής.

Πρόκειται για τους James E. Rothman, Randy W. Schekman και Thomas C. Südhof οι οποίοι τιμώνται για τη μελέτη τους με επίκεντρο τα κύτταρα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των βραβείων, οι τρεις επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα οργανώνουν το «σύστημα μεταφορών» τους. Κάθε κύτταρο είναι ένα εργοστάσιο που παράγει και εξάγει μόρια- για παράδειγμα η ινσουλίνη παράγεται και απελευθερώνεται στο αίμα ενώ χημικά σήματα που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές στέλνονται από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο.

Οι τρεις βραβευθέντες ανακάλυψαν τις μοριακές αρχές που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο το «φορτίο» αυτό φτάνει στο σωστό μέρος και τη σωστή ώρα.

Ο James E. Rothman είναι καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

Ο Randy W. Schekman διδάσκει στο τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley ενώ ερευνητικά συνεργάζεται με το Howard Hughes Medical Institute.

Ο Thomas C. Südhof είναι ερευνητής του Howard Hughes Medical Institute και καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Αύριο απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης και την επόμενη Δευτέρα το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.